Grema na kafe z Mišelom Ristovom: Organizatorji v Mariboru so "ziheraši"

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.03.2019 18:27

Mišel Ristov je socialni delavec v UKC Maribor, številni ga poznajo kot reperja z umetniškim imenom Amo Socialec. Je (slam) poet, freestyler, trenira mešane borilne veščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mišel Ristov bi v Mariboru rad še več kulturnih vsebin, festivalskega dogajanja že čez teden.
Igor Napast

Poštna ulica mu je nekako blizu, pravi, lokal za srečanje je izbral po naključju. Mišel Ristov je socialni delavec, pod umetniškim imenom Amo ali Amo Socialec trenutno ustvarja v GT22. Po Sloveniji se udeležuje freestyle rep tekmovanj, v Mariboru mu lahko prisluhnete na prireditvah slam poezije. Poleti bi rad izdal nov album, do takrat in tudi kasneje pa ga lahko slišite na tekmah v Ljudskem vrtu, kjer v pesmi Vijol'čno mesto (The Sticky Licks) odrepa svoj del. V CLC-ju je pil zeleni čaj.
Ni nam čisto jasno, od kod ste. Omenjata se Ptuj in Maribor, v srednjo šolo ste hodili v Mursko Soboto, na faks v Ljubljano ...​ Za prebivalca katerega kraja se imate?
"V Mariboru sem Mariborčan, na Ptuju Ptujčan, tako vsaj rečejo drugi. Ne bi ravno rekel, kje sem najbolj doma, saj mi je bilo tudi pet let v Ljubljani zelo fajn. Tam, kjer sem, se skušam počutiti doma. V Mariboru sem dolgo odraščal, recimo da sem iz Maribora najbolj. S starši smo se veliko selili in z Mariborom sem se najbolj identificiral. Trenutno pa sem na Ptuju, v Mariboru delam."
Kako bi kot socialni delavec, ki je živel tako v Ljubljani kot v vzhodnem delu Slovenije, ocenili socialno stanje na vzhodni strani Trojan?
"Socialne problematike so podobne, morda je le količina drugačna. V Ljubljani se mi zdi ozaveščenost o medkulturnosti večja, več je tujcev, kar se takoj pozna. To je seveda malo posplošeno. Pri nas je nekoliko več nestrpnosti do romske populacije, tudi na Ptuju. Po navalu preseljevanja je preizpraševanja ljudi še več. Več je tega 'mi smo naši, oni so pa tujci in naj gredo vstran', čeprav so nekateri šli le mimo. Vpliv na vse skupaj imajo tudi nekatere politične skupine, ki podpihujejo ogenj nestrpnosti z manipulacijami."

Mišel Ristov
Igor Napast
Mišel Ristov
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta