(INTERVJU) Franci Petek: Gasilec ne more biti slab človek

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
08.09.2019 18:09

Slovenski gasilci so minuli konec tedna praznovali 150-letnico organiziranega prostovoljnega gasilstva. V Sloveniji imamo sistem, ki zelo dobro deluje, je prepričan poveljnik slovenske gasilske zveze Franci Petek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franci Petek 
Igor Napast

Leto jubilejev je letos za slovenske gasilce.
"Res je, letos imamo kar nekaj obletnic. Naj začnem z najmlajšo - 50 let ima Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča v Metliki. Ta jubilej smo že praznovali konec avgusta. V preddverju muzeja sta bila slavnostna seja ter zaključek likovnega in literarnega natečaja z naslovom Gasilci, na pomoč. Šlo je za natečaj za šolarje osnovnih šol. Odzvalo se je 180 šol, dobili smo več kot tri tisoč prispevkov, zaradi česar je imela komisija kar zahtevno delo, da smo izbrali najboljše."
Gasilska zveza praznuje 70 let ...
"Leta 1948 so se ustvarili pogoji, da je bil sprejet prvi zakon o gasilstvu v Sloveniji, in leto dni kasneje smo ustanovili slovensko gasilsko zvezo. Torej praznujemo sedemdeset let, odkar organizirano delujemo, in v tem času smo ustvarili močno organizacijo, ki združuje res veliko število gasilcev."
Praznujete pa tudi 150-letnico.
"Gre za častitljivo obletnico organiziranega prostovoljnega gasilstva na Slovenskem. Pred 150 leti smo v Metliki ustanovili prvo gasilsko društvo, zgodovina prostovoljnega gasilstva je sicer precej daljša, sega že v rimske čase, tudi na Slovenskem so bili prostovoljni gasilci že prej, a ne uradno registrirani. PGD Metlika oziroma takrat požarna obramba je bila ustanovljena 1869 na pobudo graščaka Josipa Savinška. Osrednja slovesnost je bila tako prav v Metliki minuli vikend."

Franci Petek je poveljnik Gasilske zveze Slovenije že šesto leto.
Marko Vanovšek
Če si pripravljen vstati sredi noči, greš ob kakšnemkoli vremenu pomagat nekomu, ki ga ne poznaš, ne moreš biti slab človek, o gasilcih pravi Franci Petek.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta