Iz Štajerca: Začeli so v Dravi. Kopališča so nato plavalnemu športu dala zagon

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
19.09.2019 05:00

Letos mineva sto let od zametkov plavalnega športa v mestu. Že več kot štiri desetletja pa je pri tem v različnih vlogah prisoten, tako ali drugače aktiven tudi 65-letni Mariborčan Miroslav Smerdu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedmica je bila zanj tudi srečno število, ne le pravljično.
Andrej Petelinšek

"O zgodovini plavalnega športa v Mariboru mi je veliko pripovedoval oče Miro, ki je bil dolgoletni sekretar, tudi predsednik Plavalnega kluba Branik. On me je tudi vpeljal v plavanje in tako sem s starejšim bratom Slobodanom v Plavalnem klubu Branik nadaljeval družinsko plavalno tradicijo. Poleti sva plavala in trenirala na Mariborskem otoku, pozimi pa te možnosti nisva imela. Zato sem čez čas, ker nisem mogel trenirati toliko, kolikor sem želel, zapustil plavalni šport in kar desetletje telovadil v TVD Partizan Maribor. Na akademiji ob odprtju Pristana novembra leta 1972 smo tako telovadci skakali s tri- in petmetrskega stolpa," se spominja Smerdu.

Vzgojil številne odlične plavalce ​

A usoda ga je na neki način kmalu po odprtju Pristana pripeljala nazaj k plavanju. Marca leta 1973 je oče, žal, nenadoma umrl. In zatem ga je profesor Boris Ošlak, ki je bil skakalec v vodo in trener v tem športu, povabil v PK Branik z željo, da bi vzgajal nadobudne plavalce, kar je z veseljem počel do leta 1981.

Leta 2005 s sijajno štafeto Branikovih plavalcv na 4x100 metrov mešano, od leve: Luka Vrtovec, Jernej Mencinger, Blaž Medvešek, Matjaž Pernat
Osebni arhiv
S plavalkami Branika, državnimi prvakinjami leta 2007 v delfinovem slogu; od leve: Petra Bombek, Tina Kotnik, Kaja Perkovič.
Osebni arhiv

Za prizadevno delo Cizljeva plaketa

V Mariboru je med mladimi še veliko zanimanja za plavanje, naposled gre za bazični šport, za šport, ki krepi gibalne sposobnosti otrok. "Žal država plavanju še vedno ne nameni dovolj pozornosti, zato se mnogi otroci odločajo za druge športe ali pa si čas krajšajo z mobilniki, tablicami, računalniki ... Maribor ima Pristan, ki je pomemben za razvoj plavalnega športa in tudi za rekreacijo, ima tudi Mariborski otok, ki pa ga zaradi zastarelosti iz leta v leto le krpajo, namesto da bi se lotili celovite obnove, Tamovo kopališče je že dobro desetletje zasuto," z grenkobo razlaga Smerdu, ki je od leta 2011 v ZMŠD Branik aktiven kot predsednik nadzornega odbora.
"Tudi s plavalnim klubom še sodelujem, saj sem po duši plavalec, vendar imam tudi delovne obveznosti. Zato se na plavanje na Mariborski otok in v Pristan zelo redko odpravim. Še največ plavam med dopustovanjem na morju. Moja zaposlitev na delovnem mestu notranjega revizorja v Zavarovalnici Grawe se počasi izteka in bliža se pokoj. Potem bom imel več časa tudi za rekreativno plavanje," je sklenil Smerdu, leta 2012 dobitnik plakete Mirana Cizlja za 40-letno strokovno in organizacijsko delo na področju plavanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta