Izobraževanje seniorjev: Želja po znanju nikoli ne presahne

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
30.09.2019 05:03

Vse več upokojencev se po upokojitvi odloči za vključitev v različne tečaje, delavnice, študijske krožke, predavanja, kjer nabirajo novo znanje in spoznavajo nove ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če po upokojitvi želimo, da bi svojemu življenju dali nove vsebine, da bi počeli kaj novega, potem se moramo kaj novega naučiti. 
Sašo Bizjak

Potreba oziroma želja po pridobivanju novega znanja ne pozna starostnih meja in pri mnogih nikoli ne presahne. Vse več upokojencev se pridružuje različnim izobraževalnim in drugim tečajem, kjer nabirajo novo znanje in tkejo nove socialne vezi. Vseživljenjsko učenje varuje pred kroničnimi boleznimi možganov v starosti in spodbuja njihovo fleksibilnost. In čeprav stereotipi pravijo, da se v starosti težje učimo, študije kažejo, da sposobnost učenja in intelektualne sposobnosti s starostjo dejansko ne upadajo, če starejši ostanejo zdravi.
Slovenija je prva v Evropi po razširjenosti univerz za tretje življenjsko obdobje - možnosti izobraževanja starejšim ponujajo društva, knjižnice, večgeneracijski centri, ljudske univerze ... Ponekod je vključitev za udeleženca povsem brezplačna, saj tečaje vodijo drugi člani, prostovoljci upokojenci, drugod je treba prispevati sorazmerni delež za plačilo voditelja tečaja oziroma materialnih stroškov.

Učenje tujih jezikov je med starejšimi zelo priljubljeno.
Sašo Bizjak

Že čakalna lista za sprejem

"Večina tečajev se pri nas začne septembra," pravi Marjan Holc, vodja centra aktivnosti za starejše Toti DCA, ki v Mariboru deluje na dveh lokacijah, na Partizanski cesti in v Gorkega ulici. Vse aktivnosti so za udeležence brezplačne, saj so tudi mentorji prostovoljci. Zanimanje za tečaje je tako veliko, da imajo že čakalno listo za vključitev. "Na voljo so tečaji šestih tujih jezikov, delujejo literarna skupina in tri likovne delavnice - dve vodita likovni pedagoginji, eno pa akademski slikar Oto Rimele - pa pevski zbor, ki ga vodi Igor Majcen - tu bi si želeli več moških glasov, zelo dobro obiskana so predavanja na temo zdravja," našteva Holc. Zelo veliko zanimanje je tudi za rekreacijo - na prostem v Gorkega ulici redno vsak petek in ponedeljek telovadi 30 do 40 ljudi.
Tudi v Knjižničnem ciklu, programu univerze za tretje življenjsko obdobje, ki že vrsto let deluje v okviru Mariborske knjižnice, je zanimanje za različne študijske krožke izjemno veliko. "V šolskem letu 2018/19 je 46 študijskih krožkov obiskovalo 872 udeležencev. Članov Knjižničnega cikla je 642, saj nekateri obiskujejo več skupin," pravi vodja Knjižničnega cikla Nataša Konec. Letos so razpisali še štiri nove študijske krožke: slovensko pisno in duhovno izročilo od Trubarja do Svetokriškega, panoramski uvod v filozofijo, jogo smeha in krepitev miselnih, čustvenih in telesnih sposobnosti v tretjem življenjskem obdobju. Skupno bo v okviru Knjižničnega cikla Mariborske knjižnice delovalo kar 50 študijskih krožkov: od učenja šestih tujih jezikov (samo skupin angleščine je devet!) in spoznavanja Slovenije, umetnostne zgodovine, zgodovine glasbe do likovnih delavnic, krožkov krepitve spomina, igranja bridža, telesne vadbe, čigonga, zeliščarstva.

Največ zanimanja za jezike in osnove računalništva

Tudi na Andragoškem zavodu Maribor - Ljudski univerzi že dolgo izvajajo programe izobraževanja za tretje življenjsko obdobje. "Letno imamo okoli dvesto udeležencev. Največji je interes za jezikovne tečaje, predvsem angleščino in nemščino, pa tudi za računalništvo, predvsem v smislu digitalne pismenosti (uporabe pametnih telefonov, e-uprave, e-bančništva, družbenih medijev)," pravi direktorica Andragoškega zavoda Maribor Irena Urankar. Vpisujejo septembra, srečanja se začnejo oktobra. Za jezikovne tečaje upokojenci mesečno prispevajo 26 evrov, manjši prispevek je tudi za računalniške tečaje. Povsem brezplačno pa je upokojencem na voljo učenje v njihovem Središču za samostojno učenje. "Tam se lahko učijo povsem samostojno ali s pomočjo mentorja, ki je v središču, dobijo tudi e-gradiva. Lani smo imeli tam najmanj šestdeset udeležencev. Veliko zanimanje je predvsem za tuji jezik in računalniško izobraževanje," še razlaga Irena Urankar.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta