Osamljenost (pre)pogosto neljuba spremljevalka

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
18.04.2018 06:38

Prideš na obisk za pol ure, pa obsediš za dve uri - takšna je neredko izkušnja prostovoljk Zveze društev upokojencev Slovenije, ki na terenu obiskujejo ljudi, starejše od 69 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
»Največ je druženje: pridemo na obisk, predvideno je za eno uro, pa tam obsedimo dve uri in ljudje so srečni, presrečni,« pravi Zdenka Gajzer. 
Andrej Petelinšek

Se kdaj počutite osamljeni? To je eno od stotih vprašanj, ki jih ob svojem prvem obisku na domu starejšim ljudem postavijo prostovoljci programa Starejši za starejše, ki ga že vrsto let vodi Zveza društev upokojencev Slovenije. In odgovori? Kar pet odstotkov anketiranih se pogosto počuti osamljenih, 22 odstotkov občasno, 65 odstotkov nikoli, devet odstotkov pa jih na vprašanje ni odgovorilo.

Nekateri se sploh ne družijo

Osamljenost je neljuba spremljevalka tistih, ki nimajo stikov ali imajo redke stike s svojci, sorodniki, prijatelji. Večina starejših od 69 let (83 odstotkov vseh) ima dnevno ali tedensko stik s svojimi otroki, vnuki, starši, a pet odstotkov ima z njimi stike redkeje, dva odstotka nikoli. Podobno velja za stike s sosedi: štiri petine starejših se jih s sosedi sreča dnevno ali tedensko, 17 odstotkov redkeje, trije odstotki starejših nikoli. Zgovorni so odgovori na vprašanje, ali se starejši družijo s prijatelji: le 39 odstotkov se jih druži redno, 41 odstotkov včasih, kar devet odstotkov pa se jih ne druži, iz česar je mogoče sklepati, da trdnejših socialnih vezi zunaj svojega družinskega in sosedskega kroga sploh nimajo.

Obiskujejo starejše od 69 let

Prostovoljci programa Starejši za starejše obiskujejo starejše od 69 let, in to ne glede na to, ali so člani društva upokojencev ali ne. »Namen prvega obiska je ugotoviti, kako starejši živijo - v kakšnih pogojih, ali potrebujejo kakšno pomoč, ali so osamljeni in podobno. Če ugotovimo, da potrebujejo pomoč, pomagamo, če to dovolijo. Sodelujemo s Centrom za socialno delo, patronažno službo, Rdečim križem, Karitasom. Kar veliko starejših dobi pakete Rdečega križa, Karitasa, ki lahko tu in tam komu plačajo kakšno položnico za elektriko, drva, da ljudje niso na mrzlem. Največ, kar lahko pomagamo, pa je druženje: pridemo na obisk, predvideno je za eno uro, a tam obsedimo dve uri in ljudje so srečni, presrečni. Prostovoljec lahko, če to sam želi, naredi tudi kakšno malo 'uslugo' - starejšega spremlja k zdravniku ali ga poveže z nekom, da ga spremlja, gre z njim na sprehod, mu kakšno malenkost prinese iz trgovine ali pa kaj odnese na pošto ipd.,« razlaga Zdenka Gajzer in ugotavlja, da pa starejši najbolj pogrešajo »pogovor in to, da jih nekdo z zanimanjem posluša. Večina se nas tako razveseli, ko pridemo na obisk, da je to za nas najlepše in nam daje elan za delo za naprej.«

Zdenka Gajzer, koordinatorka programa Starejši za starejše za Zgornje Podravje II.
Andrej Petelinšek

Najprej je treba premagati nezaupljivost

A najprej je treba premagati nezaupljivost. Prostovoljci, ki delujejo v mestu, pogosto doživijo, da jim starejši ne odprejo vrat. »Tudi na deželi se že pozna, da ljudje neradi odpirajo vrata ljudem, ki jih ne poznajo. Še zlasti težko 'pridemo' do tistih v večjih naseljih, ki so priseljeni. Veliko starejših 'se boji' obiskov akviziterjev in drugih, ki trkajo na vrata in ponujajo to in ono. Zato prostovoljci programa Starejši za starejše svoj prvi obisk vedno vnaprej napovemo s pisnim obvestilom, ki ga vržemo v nabiralnik, zapišemo tudi telefonsko številko, kamor lahko pokličejo, če jim čas obiska ne ustreza ali pa obiska ne želijo,« pravi Gajzerjeva, ki je tudi koordinatorka programa v občini Hoče - Slivnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta