Kdo je mariborski podjetnik, ki bo "kuhal" v prekmurskem Expanu?

Damijan Toplak Damijan Toplak
13.04.2019 05:00

Ivan Dobaj je že od rane mladosti v podjetništvu. Zadnja leta izključno v gostinstvu, v Mariboru ima prepoznavna lokala Takos. Sedaj se od mehiške hrane podaja v prekmursko kulinariko, ob tem pa že snuje prihodnje načrte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostinec Ivan Dobaj, znan po mariborskih restavracijah Takos, te dni odpira restavracijo v murskosoboškem Expanu.
Igor Napast

Gostišče v novi pomurski turistični atrakciji Expano ob Soboškem jezeru bo vodil mlad mariborski podjetnik Ivan Dobaj, ki ima sedaj restavracijo Takos v mariborskem Europarku in na Lentu. Čeprav sedaj tukaj strežejo mehiško hrano, se bodo drugačnim okoliščinam v Murski Soboti ustrezno prilagodili, pravi Dobaj. Med pogoji za oddajo lokala Expano v najem je bilo namreč tudi to, da morajo ponujati izključno prekmursko kulinariko. Zato so za delo v restavraciji s teraso in pogledom na jezero že zaposlil tri lokalne kuharje in tri natakarje, vodja kuhinje in vodja strežbe pa bosta prezaposlena tja iz Maribora.

Ob jezeru se ponuja vrsta aktivnosti
Aleš Cipot

Celotna družina v podjetništvu

Z murskosoboško gostilno Dobajevo podjetje sedaj zaposluje že 30 ljudi, dodatno pomagajo tudi študentje. V zadnjem obdobju se je povsem posvetil predvsem gostinskemu poslu, čeprav je v rani mladosti večkrat dejal, da "kafiča" pa ne bo imel. Danes 35-letni Dobaj je že pri 22-ih letih pričel podjetniško pot. In to v Portorožu, kjer je imel do lani v najemu penzion Forma viva v Seči. Ta posel je šel dobro, čeprav so stavili na nizkocenovno ponudbo. A lastnik objekta, ki ima edinstveno lego nad sečoveljskimi solinami in pogled tudi na mondeni Portorož, se je odločil za prodajo. Pred leti je imel v najemu še kranjskogorski hotel Klass, kar je opustil, ko je vstopil v posel z restavracijama Takos. Tudi celjsko gostišče Pod kozolcem je oddal nekdanjemu zaposlenemu.
Vse to počne preko podjetja Junior, ki ga je že leta 1990 ustanovila in je še vedno v lasti njegove mame Danice, ki se je takrat ukvarjala tudi s tekstilstvom. Podjetje je takšno ime dobilo, ker je tudi očetu ime Ivan.
Sedaj pa je torej edina dejavnost podjetja gostinstvo. Po naključju je prišlo do nakupa blagovne znamke Takos in opreme v obeh lokalih, pravi. "Še pred nekaj leti je bilo za gostinstvo težko obdobje, medtem sem z lanskim poslovanjem, zlasti v Europarku, zelo zadovoljen. Na Lentu pa bi veljalo turiste zadržati dlje, tudi s kakšnimi dogodki," razlaga.

Expano - vrata v Pomurje
Aleš Cipot

Prvi Lonche bo v Gradcu

Čeprav torej dodatno šele prav začenja v Murski Soboti, daleč največ časa posveča lansiranju franšize Lonche (ime, ki so ga registrirali in zaščitili, izvira iz t. i špangleščine in pomeni kosilo). V predelanih ladijskih kontejnerjih bodo na ulici ponujali mehiško-teksaško hrano. "To bo ene vrste izvedenka naših obstoječih restavracij Takos. Sicer ulična hrana, a kvalitetna in zdrava, saj bodo v ponudbi solate iz t. i. zdravega koncepta," pojasni Dobaj in doda, da naj bi prvo takšno restavracijo odprli v avstrijskem Gradcu že spomladi prihodnje leto. Najem franšize bo ponujal tudi drugim zainteresiranim. Izpostavlja, da je mogoče kontejnerje hitro premakniti na ustreznejšo lokacijo, če obstoječa ne bi bila uspešna, obenem pa so stroški relativno nizki (okrog 80 tisoč evrov) za začetek posla. Na začetku bodo sicer eno ali dve restavraciji Lonche, vodili sami, pravi. Franšizojemalce pa potem tudi preverjali določeno obdobje, ali so primerni za ta posel. Kajti kakovost hrane bo na prvem mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta