Knjige povezujejo Slovenijo in Bosno

BEB
13.04.2019 05:00

Osebe s posebnimi potrebami se želijo naučiti veščin fotografiranja, komuniciranja na nov način.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani mariborskega društva Sonček z gosti iz Zenice in predstavniki UKM Maribor
Marko Vanovšek

Sonček, mariborsko društvo za cerebralno paralizo, je pred slabima dvema tednoma pripravil svečano promocijo razstave fotografij Bookconnect v pritličju Univerzitetne knjižnice Maribor. Skupni imenovalec fotografij so knjige in osebe s posebnimi potrebami.
Bookconnect je tudi ime projekta, ki je nastal na pobudo Združenja Kreativci iz Zenice in se je začel razvijati med lanskimi poletnimi delavnicami, skupaj s člani Zveze organizacij za podporo osebam z intelektualno zaostalostjo FBiH (SUMERO), Zvezo Sonček in Dnevnim centrom za osebe s posebnimi potrebami ZE-DO kantona. Cilj je opolnomočiti osebe s posebnimi potrebami, jih spodbujati k branju in komuniciranju ter razvijanju novih veščin fotografiranja in snemanja video vsebin, tudi s ciljem večjih možnosti za zaposlovanje in socialno vključevanje.
Dogodka v UKM Maribor so se ob članih in predsednici mariborskega Sončka Lidiji Šestak Zorič, predsedniku Zveze Sonček Lojzetu Tomaževiču in mariborski podžupanji Heleni Kujundžič Lukaček udeležili tudi partnerji iz Bosne in Hercegovine z idejno vodjo projekta in predsednico Združenja Kreativci Zenica Majdo Turkić, ki je, čeprav ima tudi sama težave s sluhom, vsestransko aktivna, je predavateljica, študentka v ZDA in Avstriji ... Ob razstavi je poudarila, da je branje zelo pomembno, čeprav nam nenehno zmanjkuje časa: "Pomaga nam, da opazujemo, da vidimo svet z druge perspektive, sestavljamo mozaik."
Šestak Zoričeva pa je pojasnila, da sodelovanje s partnerji iz Zenice traja že pet let, odkar so bili s svojo predstavo Razstava src gostje v Bosanskem narodnem gledališču. "Sedaj mi predstavljamo njihov projekt in ustvarjanje oseb s posebnimi potrebami iz obeh držav. Sicer pa naše sodelovanje poteka najbolj na področju prostovoljstva mladih Zeničanov na poletnih taborih Zveze Sonček," je dodala.
Lep, na trenutke tudi čustven dogodek, so v knjižnici ustvarjali gostje iz Zenice ter člani mariborskega Sončka Luka Prosnik, Agnes Kojc, Jernej Horvat in Domen Gojčič. Slednja sta nastopila z glasbenimi točkami. Prosnikovo pesem Knjiga je sicer prebrala njegova mama Vasiljka, ki vodi tudi knjižni klub v društvu.
Dan pred mariborsko so pripravili s promocijo razstave istih fotografij tudi v Ljubljani, kjer sta memorandum o sodelovanju podpisala Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije in Združenje Kreativci Zenica iz Bosne in Hercegovine. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta