Koča na Žavcarjevem vrhu išče najemnika

Branka Bezjak Branka Bezjak
11.07.2019 17:02

Planinsko društvo Maribor Matica je v dogovorih z več interesenti. Računajo, da bodo kočo znova odprli naslednji konec tedna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S terase koče se ponuja lep razled v dolino. 
Igor Napast

Koča na Žavcarjevem vrhu, priljubljena postojanka za pohodnike, kolesarje in tudi druge, ki se tja po oddih iz mestne vročice pripeljejo z avtomobilom, je tačas zaprta. Dosedanja oskrbnica koče Hermina Grace je zaradi zasebnih okoliščin to dejavnost po mnogih letih opustila, lastnik koče, Planinsko društvo Maribor Matica, pa (še) ni uspelo najti novega najemnika. Ivan Kosi, član upravnega odbora koče, pravi, da se je v zadnjih dneh pojavilo kar nekaj novih interesentov, zato računajo, da bi lahko bila koča odprta spet naslednji konec tedna, to je od 19. julija.

Zelo odvisni od vremena

Zakaj do zdaj niso našli gostinca? "Vodenje koče je nekoliko specifično. Zavedati se je treba določenih zadev. Na primer, da si zelo odvisen od vremena. Ko je dež, ljudi ni. Tudi tega, da si nekateri hrano in pijačo prinesejo s seboj, kar moraš prav tako sprejeti," odgovarja Kosi. "Poleg tega želimo, da v ponudbi ostane kulinarika, primerna planinskim kočam, z jedmi na žlico in podobnim, ne pa da to preraste v restavracijo z visoko kulinariko oziroma v nekaj, kar s planinstvom nima nič skupnega. Vse to tistim, ki se zanimajo, tudi povemo, zato pa nato marsikdo preračuna in spozna, da to ni zanj. A raje igramo z odprtimi kartami, povemo realno, kaj lahko pričakujejo, da se interesenti že prej zavedajo, da to ni zlata jama - in potem po enem mesecu spet ne izgubimo najemnika," še razlaga Kosi.

Igor Napast

Mesečna najemnina je 250 evrov

V PD Matica Maribor obžalujejo, da so izgubili dolgoletnega najemnika, in upajo, da kmalu najdejo naslednjega tako zanesljivega. Njihova zahteva je, da je koča odprta vsaj od petka popoldne do nedelje, o ostalih dneh se lahko odloči najemnik sam. Mesečna najemnina je 250 evrov, kar je treba poravnavati tudi pozimi, ko je gostov manj. Med temi prevladujejo predvsem kolesarji, nekaj je pohodnikov. Čeprav koča premore v sobah 26 postelj, na skupnih ležiščih pa še deset prenočišč, je prenočevanj bolj malo, pravi Kosi. Koča, ki je bila zgrajena leta 1954 kot prva na obmejnem Kozjaku, je tudi že nekoliko dotrajana, zato upajo, da jim bo uspelo tudi s pomočjo spodbud v energetske sanacije prenoviti vsa okna z značilnimi zelenimi polkni in vrata.

V enem letu bi radi obnovili vsa okna in vrata, ki jih je že načel čas.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta