Krvodajalska akcija v Mariboru: Ko so študentje zlata vredni

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
21.11.2022 14:21

Odziv na tradicionalno študentsko krvodajalsko akcijo še vedno ni tako dober kot pred epidemijo. Vsi darovalci imajo od jutri v UKC Maribor spet topel obrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Študentje pomenijo novo bazo krvodajalcev.
Sašo Bizjak

V eni od predavalnic Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru so študentje danes ponovno darovali kri za tiste, ki jo nujno potrebujejo. K akciji Daruj več kot le kri. Daruj življenje, ki jo vsako leto spomladi in jeseni organizira Študentski svet UM s partnerji, je pristopilo 20 vnaprej najavljenih študentov, še nekaj se jih je za nesebično dejanje odločilo mimogrede. Ravno slednje je dodana vrednost krvodajalske akcije sredi študentskega dogajanja, je povedala Liona Jug, specializantka transfuzijske medicine v UKC Maribor. "Študentje so zlata vredni, pomenijo novo bazo krvodajalcev, iz katere lahko kličemo, kadar primanjkuje krvi," še pravi sogovornica in doda, da je kot običajno primanjkljaj krvne skupine A negativno in 0 negativno.

Sašo Bizjak

Odziv študentov, ki je v času epidemije strmoglavil, je sicer še vedno nezadovoljujoč. "Upamo, da bo naslednje leto spet več študentov krvodajalcev, res se trudimo, da bi jih prebudili in jih ponovno privabili v naše registre," je Nina Kotnik, vršilka dolžnosti prorektorja za študentska vprašanja mariborske univerze, dejala, da mlade močno nagovarjajo tudi prek družbenih omrežij in s pomočjo Rdečega križa ter društva Epruvetka, ki ozavešča o darovanju organov, kostnega mozga in krvi.

Sašo Bizjak

Računajo, da bodo več študentov prepričali še s toplim obrokom, ki je znova del krvodajalskih terenskih akcij, od jutri pa bo po besedah Anje Vtičar, vodje projekta Epruvetka, spet na voljo tudi darovalcem v Centru za transfuzijsko medicino v UKC Maribor. Tam se sicer lahko študentje v okviru omenjene akcije ob predhodni najavi oglasijo še jutri med 7.30 in 17. uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta