KUD Pošta z glasbeno šolo za vse generacije

ŠTR
04.09.2022 05:00

Poučevanje starejših učenk in učencev je pravi užitek, saj so izredno motivirani in imajo resen pristop.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med nastopom
Ervin Hartman

V glasbeno šolo KUD Pošta Maribor se iz leta v leto vpiše več starejših slušateljev. Ena najstarejših glasbenih šol v tem delu Slovenije bo tako septembra znova odprla vrata. Večino učenk in učencev predstavljajo mladi, kljub temu pa v zadnjih letih opažajo več zanimanja za učenje igranja na glasbila pri starejši populaciji. Že pred leti so v šoli objavili slogan, da za vpis v šolo navzgor ni starostne omejitve, in to se vse bolj odraža v realnosti, ko je vse več starejših slušateljev. Je pa razumljivo, da jedro učenk in učencev predstavljajo mladi.

Udeleženci glasbene šole KUD Pošta 
Ervin Hartman

Ena od prednosti, ki jih ponuja poučevanje v ljubiteljski glasbeni šoli KUD Pošta, je prilagajanje učnega programa posamezniku. Tako lahko vsak slušatelj uresniči svoje želje glede igranja na izbrani instrument. Ker deluje glasbena šola v okviru kulturnega društva, ki ima bogato glasbeno tradicijo z dvema pihalnima orkestroma, obstaja možnost izposoje nekaterih instrumentov, ki so v depoju. To ustreza predvsem tistim, ki še ne vedo, za katero glasbilo bi se odločili, in jim ni treba že na začetku nabaviti svojega. Prav tako ponuja šola strokovno svetovanje in pomaga morebitnim dvomljivcem pri izbiri inštrumenta.

Kot pravi Ervin Hartman, ravnatelj glasbene šole, je poučevanje starejših učenk in učencev pravi užitek, saj so izredno motivirani in imajo resen pristop. Njihovi pričakovani cilji pa so zelo različni; nekateri želijo muzicirati zase in se po tej poti poglobiti v glasbo, drugi želijo kaj več in pričakujejo vključitev v kakšen ansambel ali orkester. Z veseljem potrdi, da imajo že nekaj takšnih primerov.

Vedno več je starejših slušateljev.
Ervin Hartman

In igranja na katere inštrumente se lahko naučite v glasbeni šoli KUD Pošta? Skoraj na vse, razen na godala, pa še to ne drži povsem, saj imajo pouk za kontrabas. Prevladujejo klavirske harmonike, kitare, električne klaviature in klavir. Zelo uspešen je pouk na raznih pihalih, predvsem na flavti, klarinetu in saksofonu ter na trobilih, kjer prevladujejo trobentarji, baritonisti in rogisti. Zelo močno je zaseden oddelek na tolkalih, kjer se kalijo bodoči bobnarji. Glasbeni pouk poteka predvsem v prostorih glasbene šole na Partizanski cesti 54 (nad pošto). Zelo uspešno so se v obdobju epidemije koronavirusa soočili s poučevanjem na daljavo in to je ena od mogočih oblik sodelovanja. Odlično so se odrezali tudi nastopi na daljavo, preko spleta, kar je šola v času epidemije uspešno izkoristila. Skratka sedaj, ko so za nami dopusti in počitnice, je pravi čas, da vstopimo v svet glasbe in si obogatimo življenje. Ena od mnogih možnosti je izobraževanje v uveljavljeni glasbeni šoli KUD Pošta Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta