(KULTURNA DEDIŠČINA) Pristavo Orlica želijo porušiti

Barbara Bradač Barbara Bradač
25.02.2019 17:39

Pristava Orlica v Vrhovem Dolu naglo propada. Sredinski del zidane stavbe se je porušil, tam zeva velika praznina. Lastnik je zaprosil za odstranitev objekta, saj stoji na erozijsko ogroženem terenu in drsi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sredinski del zidane stavbe se je porušil, tam zeva velika praznina. Septembra lani je se je dodatno porušil še znaten del objekta.
Igor Napast

V manjšem naselju Vrhov Dol pod Mariborskim Pohorjem se ob podpohorski vinski turistični cesti, ki pelje proti posestvu Meranovo, odpre žalosten prizor na ne samo razpadlo, pač pa sesuto pristavo, znano kot Orlica, ki je bila zgrajena v 19. stoletju. Sredinski del zidane stavbe se je porušil, tam zeva velika praznina. Septembra lani se je dodatno porušil še znaten del objekta. Če bo ministrstvo za kulturo ugotovilo, da je stavba tako dotrajana, da bodo dovolili rušenje, pristave lastnik ne bo dolžan rekonstruirati.

Objekt drsi, zato bi ga radi odstranili

Pri Štajerskem inženiringu so leta 2017 za investitorja začeli postopek izdelave projektne dokumentacije za rekonstrukcijo objekta Orlica in pri tem tesno sodelovali z mariborsko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Izdelati so morali natančen arhitekturni posnetek, ki vsebuje natančne pogoje rekonstrukcije in samo na njegovi podlagi je rekonstrukcija objekta dovoljena in možna. Z idejno zasnovo rekonstrukcije objekta so šli v postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Vendar pa je iz poročil o erozijski ogroženosti objekta, po geomehanskih in hidroloških raziskavah razvidno, da objekt stoji na izrazito slabo nosilnem in erozijsko ogroženem terenu.

Pristava Orlica
Igor Napast

Nove stavbe ni v načrtu

"Ne glede na to, kdaj bi se lotili projekta rekonstrukcije, objekta zaradi geoloških aktivnosti ne bi mogli trajno zavarovati. Tako predvidevamo, da bomo v letu 2019 objekt v celoti odstranili in uredili teren. Za nadaljnje posege je za zdaj prehitro govoriti," so pritrdili besedam priorja pri Štajerskem inženiringu in podali vlogo za izdajo soglasja k odstranitvi objekta v sredini januarja na direktorat za kulturno dediščino, ki je pristojni organ za odstranitve objektov pod kulturnovarstveno dediščino.
Ministrstvo bo o vlogi v kratkem odločilo. "Če se ugotovi, da je stanje objekta tako dotrajano, da se dovoli porušenje, ga lastnik ni dolžan rekonstruirati. Novogradnja je lahko gabaritno pogojena, če je naselje kot tako urbanistično zavarovano kot kulturna dediščina," so pojasnili na ministrstvu. Neuradno smo izvedeli, da naj bi lastniki dobili z ministrstva za zdaj zgolj ustno dovoljenje za rušitev, nove stavbe pa zaradi drsečega terena v Vrhovem Dolu ne nameravajo zgraditi.

Lastnikov ne morejo prisiliti k vzdrževanju

Zakaj so benediktinci čakali z načrti za obnovo stavbe do leta 2017, ko pa bi lahko začeli obnavljati stavbo že mnogo prej? V stavbi so želeli narediti vinotoč, za kar pa so potrebovali lastno vino, kar je bilo možno šele po koncu pogodbe z Univerzo v Mariboru, zato se obnova stavbe tako dolgo ni začela, je pojasnil Wagenhofer. "Če bi pred desetimi leti naredili projekt, bi bili problemi na terenu enaki. Pod obstoječo hišo dela niso mogoča. Pred 200 leti niso imeli predpisov o temeljih, kot jih imamo danes. V zadnjih 50 letih se v hišo ni vlagalo. Za nas bi bilo bolje, če hiše ne bi zahtevali nazaj," pravi Wagenhofer.
Čeprav je pristava vpisana v Register nepremične kulturne dediščine in varovana kot enota dediščine, je to ni zaščitilo pred propadom. "Nimamo neposredne moči, da bi lastnike prisilili k vzdrževanju objektov, lahko pa jih prijavimo Inšpektoratu za kulturo. V danem primeru je v postopku denacionalizacije priorat dobil nepremičnino v slabem stanju," pravi dr. Eva Sapač, odgovorna konzervatorka pri mariborskem ZVKDS za to enoto dediščine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta