Mariborska občina bo 1,25 milijona evrov presežka iz Mariborskih lekarn namenila za zdravstveni postaji Tezno in Tabor

Barbara Bradač
10.03.2021 13:00
Presežek prihodkov nad odhodki Mariborskih lekarn v Mariboru namenjen plačilu projektnih dokumentacij za več kot nujni zdravstveni infrastrukturni investiciji. Na mariborski občini pravijo, da bo to pospešek za gradnjo zdravstvene postaje Tabor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na isti lokaciji Zdravstvene postaje Tabor bodo sedanje prostore ambulant v Jezdarski ulici zaradi dotrajanosti porušili in zgradili nove.
Igor Napast

Občine Maribor, Duplek, Hoče-Slivnica, Miklavž na Dravskem polju, Starše in Rače-Fram, ki so ustanoviteljice Javnega zdravstvenega zavoda Mariborske lekarne Maribor so se odločile, da se presežek prihodkov nad odhodki za lansko poslovno leto tega javnega zavoda v višini 1,5 milijona evrov izplača občinam ustanoviteljicam. Mariborski občini, ki je največji družbenik Mariborskih lekarn tako pripada 1,25 milijona evrov. Iz mariborske občini so sporočili, da bo ta denar namenjen zdravstvenima postajama Tezno in Tabor.

"Izplačilo presežka prihodkov nad odhodki v proračun ustanoviteljev bo tako MO Maribor, ki je 83,4 % lastnik Mariborskih lekarn Maribor, omogočilo plačilo projektne dokumentacije za investiciji Zdravstvene postaje Tezno in Tabor, v slednjem primeru pa tudi pospešilo začetek gradnje nujno potrebne zdravstvene postaje na Jezdarski ulici. Prejeta sredstva bodo tako v pretežnem delu namenjena izgradnji nove zdravstvene infrastrukture Zdravstvene postaje Tabor," je mariborska občina pojasnila v sporočilu za javnost. 

Zdravstvena postaja Tezno je dotrajana in nujno potrebuje nove prostore.
Tadej Regent

"Zakon o lekarniški dejavnosti omogoča, da se del presežka prihodkov nad odhodki javnega zavoda vrne ustanovitelju, če s tem ni ogroženo solventno ali likvidno poslovanje javnega zavoda. Ta sredstva sme ustanovitelj uporabiti izključno za izvajanje zdravstvene dejavnosti," so sporočili iz mariborske občine in dodali, da se je župan Saša Arsenovič "zavzel, da bo delež presežka prihodka nad odhodki Javnega zdravstvenega zavoda Mariborske lekarne Maribor, kljub drugačnemu predlogu uprave, višji in izplačan ustanoviteljicam javnega zavoda v višini 1,5 milijona evrov, od tega bo 1,25 milijona evrov namenjenih MO Maribor za predmetni investiciji."  Na včerajšnji dopisni seji Sveta ustanoviteljev Javnega zdravstvenega zavoda Mariborske lekarne Maribor so se župani ostalih občin s predlogom Arsenoviča strinjali. Tudi ostale občine ustanoviteljice bodo sredstva, ki jih bodo pridobila iz tega naslova, v skladu z Zakonom porabile za izvajanje zdravstvene dejavnosti.

V poslovnem poročilu za leto 2019 Mariborskih lekarn je zapisano, da je bilo doslej občinam ustanoviteljicam izplačanih skoraj 7,8 milijonov evrov presežka prihodkov nad odhodki, in sicer 6,6 milijona evrov v letih od 2015-2019, 1,1 milijon evrov pa je bil izplačano le občini Maribor pred letom 2013 za zobozdravstvene ambulante in lutkovno gledališče.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta