(VIDEO in FOTO) Z novo linijo G5 Rotovž že v prvih tednih prepeljali za 30 odstotkov več potnikov

Igor Selan Igor Selan
07.10.2024 14:16

Nova linija je nadomestila prejšnjo linijo 8 in povezuje študentski kampus na Gosposvetski cesti z UKC Maribor in Europarkom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič, podžupan Samo Peter Medved in rektor Zdravko Kačič ob današnji promocijski vožnji za predstavnike občine in univerze.
Andrej Petelinšek

Mariborska občina, ki je konec avgusta vzpostavila novo avtobusno linijo G5 Rotovž: povezuje ključne točke mesta - študentski kampus na Gosposvetski cesti, fakultete na Smetanovi, Glavni trg, Trg revolucije, UKC Maribor in nakupovalno središče Europark -, želi, da bi omenjeno linijo uporabljalo tudi čim več študentov. Zato so se danes z avtobusom na liniji G5 popeljali tako vodilni na mariborski občini kot rektor univerze, dekani več fakultet, direktor študentskih domov in prorektorica za študentska vprašanja.

"Hvala vsem zaposlenim na univerzi, s katerimi se danes skupaj peljemo na novi liniji, vsi skupaj si namreč želimo, da bi tudi študenti bili del spremenjenih potovalnih navad, da bi čim več uporabljali javni potniški promet ali pa se odločali za vožnjo s kolesi ali hojo. To bi namreč imelo pozitivne učinke ne samo na ogljični odtis in naravo nasploh, ampak bi dalo priložnost tudi za uvedbo drugih vsebin v mestu. Predstavnike univerze smo na promocijsko vožnjo z linijo G5 povabili tudi zato, da bodo s svojimi komunikacijskimi kanali lažje nagovorili študente k njeni uporabi," je povedal župan Saša Arsenovič.

Vodilni na mariborski občini, rektor univerze, dekani več fakultet, direktor študentskih domov in prorektorica za študentska vprašanja na avtobusu.
Andrej Petelinšek

Občina sicer študente k uporabi linije nagovarja tudi z letaki, ki so jih poslali vsem fakultetam, študentskim domovom, Univerzitetni knjižnici Maribor in Europarku. Da ga veseli, da skupaj z občino stopajo po poti zelenega prehoda, je povedal rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič: "Tudi univerza se namreč aktivno ukvarja s področjem zelenega prehoda in sprejema ukrepe v tej smeri."

(ODZIVI) Kaj o prometnem kaosu pri UKC Maribor pravi župan Arsenovič, kaj so povedali mestni svetniki

Linija G5 korak v pravo smer

V Marpromu, ki z začetkom prihajajočega leta pripravlja korenito spremembo avtobusnih linij, so prepričani, da so z uvedbo nove linije G5, ki je nadomestila prejšnjo linijo 8, naredili korak v pravo smer. Kot je povedal direktor Ranko Šmigoc, so od konca avgusta do zdaj na tej liniji prepeljali 9900 potnikov, 30 odstotkov več, kot jih je v istem obdobju lani prepeljala linija 8. "Avgusta smo našteli 2500 potnikov, septembra 4900, v prvih šestih dneh oktobra pa že 1800, kar kaže na velik vpliv študentskega leta. Letno pričakujemo, da bo linija G5 prepeljala 110 tisoč potnikov, medtem ko jih je prejšnja linija 8 okrog 82 tisoč."

Šmigoc je ob tem izrazil prepričanje, da je javni potniški promet najcenejša oblika prevoza v mestu, in študente pa tudi vse ostale spomnil, da ponujajo tudi ugodne kombinacije parkiranja in uporabe avtobusov: "Na voljo sta dve, prva omogoča mesečno parkiranje pod Koroškim mostom, kjer je na voljo 90 parkirnih mest, in mesečno vozovnico za avtobuse za samo 49 evrov, druga pa parkiranje na parkirišču Magdalena v kareju med Betnavsko, Jezdarsko in Žitno ulico, kjer je na voljo 220 parkirnih mest, in mesečno vozovnico za samo 39 evrov."

Avtobuse na novi liniji G5, ki vozi tudi po Koroški cesti in Glavnem trgu, občina uporablja tudi za promocijo turistične destinacije Štajerska.
Andrej Petelinšek

Na vseh avtobusih novi čitalniki s tehnologijo bluetooth

Da bi k uporabi javnega potniškega prevoza vzpodbudili še več potnikov, je Marprom prav danes uvedel še eno tehnično novost, na vse avtobuse je namestil sodobnejše čitalnike vozovnic, zaradi katerih se enkratna vozovnica ob nakupu v aplikaciji Marprom Shop ne bo več prikazala v obliki QR-kode, ki jo je bilo treba prisloniti k čitalniku na avtobusu, temveč bo validacija izvedena prek povezave bluetooth, kar bo omogočalo hitrejše vstope, hkrati pa tudi plačilo voženj za več potnikov naenkrat. Ob tem bodo decembra omogočili tudi plačevanje vozovnic na avtobusih s plačilnimi karticami.

Od danes naprej so vsi avtobusi mestnega potniškega prometa v Mariboru opremljeni z novimi čitalniki vozovnic.
Andrej Petelinšek

Občina načrtuje tudi nadaljnjo elektrifikacijo javnega potniškega prometa. Do leta 2030 naj bi električni avtobusi predstavljali že polovico voznega parka, že v prihodnjih treh letih bodo tako ob pomoči eko sklada kupili 20 novih električnih avtobusov in z njimi v celoti elektrificirali linije 1, 3, 4 in 18.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta