Mariborski ​drugogimnazijci pišejo za nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung

Barbara Bradač Barbara Bradač
20.01.2024 05:30

Doroteja Drevenšek, Ela Falež, Tin Šoškič, Nina Hartman, Mateja Petek in Jure Fekonja so vključeni v projekt Mladina piše, v njem so združeni mladi nadobudni novinarji, ki pišejo o Sloveniji, njenih ljudeh in kulturi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Skupina šestih dijakov II. gimnazije Maribor se bo leto dni preizkušala v vlogi novinarjev za nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ki izhaja že od leta 1949. Drugogimnazijci ​Doroteja Drevenšek, Ela Falež, Tin Šoškič, Nina Hartman, Mateja Petek in Jure Fekonja so vključeni v projekt Mladina piše (Jugend Schreibt), v njem so združeni mladi nadobudni novinarji, ki pišejo o Sloveniji, njenih ljudeh in kulturi. V Sloveniji so doslej v projektu sodelovali dijaki predvsem z območja Ptuja in Celja, II. gimnazija je prva šola iz Maribora, ki se je pridružila projektu. Želijo si, da bi se projektu pridružile še druge mariborske šole.

Igor Napast

"V projekt sta se dva naša dijaka pred dvema letoma priključila samoiniciativno, v tem šolskem letu smo sodelovanje formalizirali. Dijaki že delajo na svojih prispevkih, znan je seznam načrtovanih reportaž. Na šoli smo veseli, da imajo dijaki možnost sodelovati v tako edinstvenem projektu. Poleg tega, da se urijo v veščinah raziskovalnega novinarstva, jim pisanje za znani nemški časopis odpira vrata do zanimivih zgodb. Češnja na torti je objava v časopisu, ki projektu daje z objavo na vidnem mestu v natisnjenem časopisu veliko veljavo," izpostavlja ravnatelj gimnazije Marko Jagodič. Dijaki pod vodstvom mentorja dr. Geralda Hühnerja in Monice Hühner iz Zavoda Discimus Lab. pridobivajo dragoceno novo znanje, poskrbita pa še za ustrezno profesionalno obdelavo vsebine. Članke, ki jih pripravijo sodelujoči mladi, FAZ objavi na strani Mladina piše, nemški študenti oblikovanja pa jih opremijo z unikatnimi, na temo članka vezanimi ilustracijami.

Na II. gimnaziji je na ogled tudi razstava Mladina piše, ki med drugim predstavlja pretekle objave slovenskih dijakov v FAZ. Projekt ima 36-letno tradicijo in v tem času je z objavami člankov in reportaž sodelovalo približno 54.000 mladih, okoli dva tisoč šol, tudi iz Slovenije.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta