Mariboru se je zrolalo. S kolesi in koleščki zavzeli ceste

Branka Bezjak Branka Bezjak
18.09.2022 19:45

Kolona kolesarjev, rolarjev, ki jo je spremljala bučna glasba, je zapolnila nedeljsko mrtvilo, ko je bil Maribor za uro in pol spet Zzrolano mesto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Start prireditve so najbolj težko pričakovali najmlajši. 
Igor Napast

Množica na rolerjih, rolkah, kotalkah, skirojih in kolesih je v nedeljo popoldan zavzela ceste v središču mesta in imela prednost pred avtomobili. Pri tem pa opozarjala nase tudi z glasno glasbo s tovornjaka, ki je vodil kolono. Maribor se je znova spremenil v Zzrolano mesto, kakor se imenuje prireditev, ki so jo že sedemnajstič pripravili v Zdravi zabavi - Univerzitetni športni zvezi Maribor. Zaradi koronavirusa sicer po dveletni pavzi.

"Namen dogodka sta, kakor vseh, ki jih pripravljamo, poživitev dogajanja v mestu in promocija zdravega načina življenja. Zato so tudi zmeraj brezplačni, da se jih lahko udeleži čim več ljudi," je povedala Maja Tasič, predstavnica Zdrave zabave, med krajšim postankom pri Mercator centru na Pobrežju, do koder je kolona iz Ljudskega vrta prispela čez Stari most, pod Titovim mostom in pod dvoetažnim.

Pripravljeni, pozor, start! 
Igor Napast

"Najprej nas je nekaj posameznikov spremljalo s kolesi. Dovolili smo jim, da nam sledijo na repu kolone. Letos pa mislim, da je kolesarjev celo največ. Kaže, da je ta čas to bolj priljubljeno kakor kotalkanje in rolanje. Verjamem, da se bo to spet obrnilo," je še dodala Maja Tasič. Med postankom je bila poleg osvežitve, za katero so poskrbeli predstavniki Olimpijskega festivala evropske mladine, ki bodo prihodnje leto v Mariboru gostili velik športni dogodek za mlade, tudi priložnost, da so tisti bolj spretni na rolerjih oziroma kotalkah ob glasbi pokazali koreografije in bolj zahtevne elemente.

In še nekaj se je z leti spremenilo. Če se je leta 2002 začel kot dogodek za študente, so bili ti tokrat v manjšini. Prevladovali so družine z otroki, pari, starejši in mlajši posamezniki, ki so uživali v vzdušju. Veliko se jih vrača vsako leto, dosti je bilo tudi novincev. Skupno jih je bilo nekoliko manj, kakšnih 500, kakor na zadnji prireditvi, a to pomeni, da je kolono lažje usmerjati in nadzirati. Organizacija takega dogodka terja namreč kar precej dela že prej, potem pa so na trnih, da se vse zapore na križiščih zapirajo in spet odpirajo. Pri tem pomagajo policisti, brez katerih ne bi šlo, pravijo organizatorji. Varnost udeležencev je tudi razlog, da je dogodek zmeraj v nedeljo, ko je na ulicah manj avtomobilov. Med vozniki avtomobilov, ki so morali torej kakšno minuto počakati, da se je kolona na kolesih umaknila, sicer ni bilo opaziti kakšne nervoze.

Start in cilj sta bila letos v Ljudskem vrtu. 
Igor Napast

Najbolj so bili parade veseli najmlajši, ki so bili vsi, kakor je tudi prav, opremljeni s čeladami in ščitniki. "Super je, da je tokrat prireditev v septembru. Ko je bila še junija, se je s hčerko nisva mogli udeleževati, tokrat pa sva torej lahko prišli in je odlično, uživava," je povedala ena od udeleženk. Trasa je vsakokrat dolga okoli dvanajst kilometrov. Letos sta bila start in cilj v Ljudskem vrtu. Za vse, ki bi morda omagali, je bil tudi tokrat na voljo vlakec Jurček. "Krasen dogodek. Da se spodbuja rekreacija, tega je danes premalo, vse je usmerjeno v tekmovalnost. In seveda, da se promovira drug način mobilnosti v mestu. Rezerv za to, da se kaj postori v tej smeri, je še veliko," je komentiral eden od udeležencev.

Dogodek Zzrolano mesto je tudi eden od dogodkov Evropskega tedna mobilnosti, ki bodo v Mariboru še do četrtka, 22. septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta