Merkur bo na martinovo zastrl Sonce

Igor Žiberna
10.11.2019 18:02

Planet Merkur bo potoval pred Soncem in s tem ustvaril podobne razmere, kot smo jim priča pri delnih ali popolnih Sončevih mrkih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Merkur se bo postavil pred Sonce.
Nasa

Na god svetega Martina, 11. novembra, bomo priča zanimivemu astronomskemu pojavu: planet Merkur bo potoval pred Soncem in s tem ustvaril podobne razmere, kot smo jim priča pri delnih ali popolnih Sončevih mrkih, ko Luna zastre Sonce. Ob prehodu Merkurja pred Soncem pa ta mrk ne bo tako veličasten. Merkur bo namreč v primerjavi s Soncem viden kot zelo drobna pika in ga s prostimi očmi niti ne bomo mogli zaznati.
Merkur bo začel prehajati pred Sonce ob 13.35 po srednjeevropskem času, s celotnim premerom pa se bo pred Soncem znašel ob 13.37. Najbližje sredini Sončevega diska bo ob 16.20, vendar bo takrat pri nas Sonce le še stopinjo nad matematičnim obzorjem, za dejanskim obzorjem pa bo marsikje zašlo še prej. Za matematičnim obzorjem bo v Mariboru Sonce zašlo ob 16.29. Dogodek bomo pri nas torej lahko spremljali slabe tri ure. Smo namreč na vzhodnem delu vidnosti prehoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta