Mesec mode: Stara in nova moda v mestu

Amadeja Bešter
07.05.2019 16:32

Prične se že tradicionalni mesec mode v muzeju, razstava bo na ogled ponudila skupaj 150 eksponatov od 18. stoletja do sedanjosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mesec mode v Pokrajinskem muzeju ponuja cel mesec modnega dogajanja.
Andrej Petelinšek

Mesec mode v Pokrajinskem muzeju pripravljajo že sedmo leto z izhodiščem projekta "spogledovanje preteklosti s sedanjostjo". Z razstavo, modnimi revijami in strokovnim posvetom predstavljajo vzporednice preteklosti in sedanjosti. S slednjimi želijo modo aktualizirati in jo prikazati kot pomemben del vizualne umetnosti znotraj kulturne zgodovine. Razstava bo na ogled ponudila skupaj 150 eksponatov od 18. stoletja do sedanjosti.

Kontrapunkt historičnega in novega

Poglejmo v preteklost zbirke. Slednja vsebuje več kot 10.000 predmetov, natančneje, več kot polovica zbirke so ženska, moška in otroška oblačila ter obutev, pokrivala in raznovrstni modni dodatki. Bogata je s plemiškimi in meščanskimi oblačili vse od 17. stoletja do danes. Gradivo je urejeno v študijskem depoju oblačilne kulture, ki je pomemben del preučevanja oblačilne kulture na Slovenskem. Razlog za nastanek modne zbirke je bilo že hranjeno gradivo muzeja in gradivo, ki ga je ta pripravil v okviru občasne razstave doktorja Sergeja Vrišerja, naslovljene 300 let mode na Slovenskem leta 1965 o plemiški in meščanski modi. Z urejenimi študijskimi depoji in ureditvijo novega depoja muzej komunicira s širšim občinstvom, poudarek pa je tudi na povezovanju z dijaki in študenti, ki proučujejo historična oblačila in črpajo navdih za kreacije.

Andrej Petelinšek

Strokovni posvet in revija

Mesec mode se bo nadaljeval v četrtek, 16. maja, ob 19. uri z odprtjem občasnih razstav priznanih slovenskih oblikovalcev: Maria Herzoga, Ane Lazovski, Polone Poklukar, Jasmine Granduč in Teje Jelič, ki bodo predstavili obutev, pokrivala in torbice. V četrtek, 23. maja, ob 10. uri bodo obiskovalci lahko prisluhnili strokovnemu posvetu z naslovom Moda – kulturni in komunikacijski pojav. Raznovrstni predavatelji prof. Breda Luthar, Vlado Kotnik in doc. Alica Grilec bodo z različnih aspektov povezali modo s svojo stroko. Med drugim bodo govorili o modi kot komunikaciji, delili praktične napotke modnega menedžmenta in govorili o modi kot spektaklu.
Projekt Mesec mode v muzeju bodo zaključili v četrtek, 30. maja, s tradicionalno modno revijo dijakinj in dijakov Srednje šole za oblikovanje Maribor, Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter študentk in študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta