Ministrica Emilija Stojmenova Duh o primeru Tyre Barada: Ne bom se vmešavala, a to ni prav

J.K.
04.10.2023 14:00

Ko se je oglasila prvič, je sledil odklonilen odziv rektorja Univerze v Mariboru Zdravka Kačiča, ministrica iz Maribora pa vztraja: Lahko bi se rešilo drugače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica Emilija Stojmenova Duh in Tomaž Barada, predsednik Športne zveze Maribor ter Tyrin oče, na prireditvi Športnik Maribora.   
Sašo Bizjak

Na epilog zgodbe o mariborski športnici Tyri Barada, ki se ji ni uspelo vpisati na Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru, o čemer smo poročali včeraj, se je odzvala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. V objavi na facebooku je zapisala, da se ne bo vmešavala, saj je univerza avtonomna, a da ima svoje mnenje. "Stvar bi se lahko rešila drugače. Tyra bi lahko dobila priložnost in test opravila kasneje, da bi se lahko vpisala na študij na univerzi v svojem mestu. Da bi lahko še naprej zastopala Slovenijo. Ker se vse ne da, če se le noče, bo Tyra študirala na univerzi v Srbiji. Predstavljala bo tujo univerzo in živela v tuji državi. Eh, moj Maribor. Ne potrebujemo zunanjega sovražnika, dovolj sovražni smo sami sebi in vedno poskrbimo, da bomo vsak potencialni razvoj pravočasno ustavili. Draga Tyra, ne glede na to, za koga boš tekmovala, bom navijala zate in se veselila vsakega tvojega uspeha. Oprosti, ker ti nisem znala pomagati," je zapisala v objavi. Na začetku je zapisala, da vse skupaj, četudi znova dobi dopise z Univerze v Mariboru, da so avtonomni in da se politiki ne smejo vmešavati, ni prav. 

Ministrica se je prvič o primeru Tyre Barada oglasila že 15. septembra. Tedaj je Univerzi v Mariboru očitala, da odganja svetovno prvakinjo v tekvondoju. "Namesto da bi bili ponosni, da si je takšna oseba izbrala ravno našo univerzo, jo zavračate, ker ni opravila preizkusa gibalnih sposobnosti? Športnikom prijazna univerza? Acta non verba," je kritično zapisala.

Njen zapis je največja vladna stranka Gibanje Svoboda objavila na svoji spletni strani. Temu je 25. septembra sledil odziv rektorja Univerze v Mariboru Zdravka Kačiča. V izjavi za javnost je zapisal, da posamezniki iz različnih organizacij v javnosti problematizirajo vpisni postopek in s tem preko medijev na Univerzo v Mariboru vršijo pritisk z namenom izsiliti diskriminatorno in nezakonito ravnanje v individualnem postopku. "Verjamem, da bodo pristojni organi po svoji uradni dolžnosti presodili, ali je pri tem šlo za kršitev zakona o varstvu osebnih podatkov in ali je pri tem mogoče prepoznati tudi elemente koruptivnih dejanj nosilcev političnih funkcij," je še zapisal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta