(MOJ MARIBOR) Avtomobile nazaj na Glavni trg in Koroško cesto?

MBK
29.07.2020 15:41

Kakšna bo prometna ureditev na obnovljenem Glavnem trgu in Koroški cesti, je vprašanje, ki je tudi v facebook skupini Moj Maribor sprožilo zanimivo razpravo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na obnovljenem trgu si je težko spet predstavljati promet, a kaj zaprtje pomeni za preostale prometne tokove? 
Tadej Regent

Se bodo na obnovljeni Glavni trg in Koroško cesto vrnili avtomobili in avtobusi? Ali bo območje namenjeno pešcem in kolesarjem? Na mariborski občini pojasnjujejo, da bodo končno odločitev sprejeli septembra - na osnovi izkušenj uporabnikov in mnenja stroke. Med občani pa se ob tej dilemi pošteno krešejo mnenja, tudi v facebook skupini Moj Maribor. Oglasili so se tudi nekateri mariborski mestni svetniki, stanovalci v središču mesta, zaposleni na občini ... 

NEKATERI ZANIMIVI KOMENTARJI:

Alen Leskovšek: "Trg je zelo lepo urejen in šele zdaj se vidi, kakšen potencial ima Koroška. Prav bi bilo, da ostane brez prometa oziroma samo za avtobuse, tako kot je to Slovenska v Ljubljani in funkcionira super."
Slavko Mislej: "Lent in Glavni trg pešcona s pešcono do Mestnega parka. Seveda je treba malo še na obvoznici delat, ampak če se mene vpraša, bi se hitro prometni tokovi spremenili, če bi že zdaj zaprli, in se bi v dveh mesecih vse 'zglihalo'."


Bogdan Čepič: "Glavni trg naj ostane pešcona. Prav tako Koroška cesta. Treba pa bo dodati še nekaj družbenih vsebin, da bo ta pešcona zaživela in bodo na trg prišli ljudje. S prometom se bo vse uničilo in Glavni trg bo postal neugledna cona."

Marko Pigac: "Trg potrebuje vsebine, senco, zelenje. Cestni promet in ostala dostavna navlaka sem več ne sodita. Tudi podlaga ni namenjena prometu, razen če želite, da se vse skupaj sesede. Maribor potrebuje novo logistično politiko povezave levega in desnega brega. Če se zeli umiriti/ustaviti promet tudi na Lentu, pa še posebej. V tem primeru tudi dodatna injekcija za podjetnike z Lenta, ker bodo kolapsnili."

Uroš Grajfoner: "Za nas stanovalce bi vseeno potrebovali dostop z avtomobilom do svojih dvorišč/parkirišč. Kakorkoli oziroma po katerikoli cesti že bo to urejeno (Lent ali Koroška). Zaradi mene je lahko omejitev hitrosti 5 km/h, vzamem posebne dovolilnice, z vsem se strinjam. Na novo urejen trg je lep in prostoren, strinjam se, da mora biti čim bolj zaprt za promet. Vendar nekateri vseeno živimo tukaj in bi radi še naprej, kljub temu da bi nekateri radi kar vse povprek zaprli. Ne narobe razumeti, fino je hoditi po trgu brez prometnega hrupa, z občutkom, da lahko tudi otroci po njem brezskrbno hodijo. Verjamem, da se bodo na takem trgu lažje našle tudi različne dodatne vsebine, ki ga bodo zapolnile."

Marjana Mlinar: "Na trg sodijo drevesa, ne avtomobili. Dunaj, Gradec in vsa mesta na severu imajo v središču pešcone. Kaj smo mi hromi, da ne moremo niti malo pešačiti?"

Marko Satler: "Lahko vam je lepo, kolikor hočete, a se vprašate, koliko več izpušnih plinov zaradi trikrat daljše poti bo šlo v zrak? Ekološko totalno zgrešeno, ker so obvoznice speljane po cestah z veliko semaforji in prehodi za pešce. Z Gosposvetske na Pobrežje priti je pravi obup! Prometna ureditev na psu!"

Andrej Brumen: "Center Maribora potrebuje nujno dobre stare prometne povezave in parkirne prostore. Sicer bo še bolj mrtvo mesto, kot je sedaj - sploh, ko je podaljšano plačevanje parkirnin. Kdo je dal dovoljenje novi občinski oblasti, da prometno uničuje mestno središče, ne da bi naredila prej nove prometne povezave in dodatne parkirne prostore? Velika katastrofa bo, če bodo vzeli mnoga parkirna mesta in povezavo na Lentu. Tržnico lahko zaprejo in pol lokalov tudi."

Tatjana Frangež: "No, glede na ureditev so se že odločili, da bo Koroška za promet zaprta. Na podlagi česa bo jeseni padla odločitev? To je pesek v oči."

Marjetka Berlič: "Bila sem v Vetrinjcu, ko so govorili o prometni ureditvi. BKTV je vse posnela. Sprenevedanje. Bilo je rečeno, da ne bo zaprtja Koroške in Lenta, preden ne bo neke druge povezave vzhod-zahod. Kot da bi imeli občani pri tem kakšno vlogo. Preden se zapira, se morajo napraviti ustrezne rešitve. Noro."

Saša Pelko: "Lepo bo zgledal Glavni trg brez vozeče pločevine. Tudi Lent bo zgledal fajn brez avtomobilov ... Pa se je kdo vprašal, kako bodo zgledale s šolami in fakultetami obdane Mladinska, Maistrova in Cankarjeva ulica, ki jih bodo vozniki uporabili za obvoz, ko bosta zaprta tako Glavni trg kot tudi Lent, ki trenutno služi kot pomemben obvoz zaradi zaprtja Glavnega trga? Dvomim, da bodo vozniki nenadoma spremenili potovalne navade in ga čez Glavni trg in Lent pičili z biciklom. Sicer pa ... Kaj, če bi še Cankarjevo zaprli za avtomobilski promet? Naj bo to Cankarjeva pešpot ... Jaz sem za!"

Urša Rotman: "Poglejmo logiko. Prometa, avtomobilov je vedno več, mi pa zapiramo prometne žile, ki vodijo čez mesto. Diagnoza v kratkem? Prometni infarkt."

Igor Jurišič: "Vsako zaprtje pomeni zgostitev prometa v drugem delu Maribora. Do septembra bo promet, logično, manj intenziven. Ne bi se pa rad znašel v koži stanovalcev Krekove ali Maistrove, kamor se bo selil ves promet. Še posebej ne pozimi in ob nizkem pritisku. Zagotovo je trg lepši brez avtomobilov, ampak ne za ceno zadušitve edine preostale povezave vzhod-zahod po zaprtju Lenta. To bi bil kaos, onesnaženje ... In vse, kar je zahodno od Strossmayerjeve, postane periferija, odrezana od UKC, Zdravstvenega doma, kolodvora, sodišča ... Vsaj za tiste, ki ne morejo na kolo ali peš zaradi bolezni ali starosti."

Irena Porekar Kacafura: "Nekdo, ki je doma na Koroški cesti (ne v pešconi, ampak zahodno od tržnice), težko hodi in mora k zobozdravniku v ulico Ob Dravi, mora sedaj opraviti kar nekaj kilometrov, da pride do tja (in tako je za ves promet vzhod-zahod). In vedno bosta v igri Mladinska/Maistrova in Krekova. Kako bomo živeli stanovalci teh dveh ulic, se nihče ne vpraša (ob vseh šolah, fakultetah, študentskih domovih in starših, ki bodo vozili otroke). Že sedaj imamo na nekaj koncih betonske bloke namesto parkirišč, ker je Mladinska/Maistrova ulica preozka, da bi lahko vzporedno vozila avtobus in osebni avto. Ali postajamo torej stanovalci teh ulic drugorazredni meščani?"

Uroš Kosi: "Mislim, pa saj nismo tako izolirani, da ne vemo, koliko se v večjih evropskih mestih potuje do UKC, do zdravstvenega doma, do kolodvora. Kaj zdaj so občani zahodno od Glavnega trga bolj nebogljeni kot tisti iz Razvanja, Malečnika, Limbuša ... Ker mora nekdo iz Prežihove do UKC po poti, ki je maksimalno dva kilometra dalje, pa je problem. Pa dajte no. Kaj pa pot do UKC iz Razvanja, Peker, Gaja, Malečnika? Včasih je treba malo razmisliti, kaj je resnični problem in kaj si sami mislimo, da je problem ..."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta