Ne rabimo biti ves čas 'happy happy'

Jana Juvan Jana Juvan
17.11.2018 22:03

Mariborski maraton pozitivne psihologije je nocoj napolnil Unionsko dvorano

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Današnji popoldan v nabito polni Unionski dvorani je minil v znamenju svojevrstnega kondicijskega treninga. Tam je Večer namreč gostil strokovnjake, ki so obiskovalce popeljali na Mariborski maraton pozitivne psiholgije.
Ogrela jih je psihologinja mag. Mia Bone s predavanjem "Skok na drugo stran, v zadovoljstvo!" Njeno ključno sporočilo je bilo, da ima vsak vpliv na zadovoljstvo in srečo, ko se za to odloči. "Najprej si priznajmo, da imamo vsi dobre in slabe dneve. Zadovoljstvo pa je v nečem, kar ni klasičen užitek. Nekaj, kar moramo dobiti. Dobrine. To je občutek spokojnosti, notranje svobode. In to lahko izmojstrimo. Z uporabnimi triki - da si vsak dan vzamemo malo časa zase. In to je že 40 odstotkov v celotni formuli, na kar imamo vpliv.  Odločimo se lahko za kakšne konjičke, meditacijo, sprehod ... Za nekaj, kar nas sprošča. In da se družimo z ljudmi. Saj smo družbena bitja. Bolj kot se družimo, bolj to vpliva na naše notranje zadovoljstvo," pravi Mia Bone.
Ta proces je počasen, zanj potrebujemo potrpežljivost in doslednost. Ključno pa je, da se odločimo za to in da dovolj hitro prepoznamo, kadar nismo v redu. "Potem pa, kaj lahko zdaj naredim, da bom spet OK. In ko pridem nazaj v nevtralno stanje, je to notranje zadovoljstvo. Ne rabimo biti ves čas 'happy happy'. To je namreč pogosto užitek, ki pa je pogosto kratkotrajen."

Z istim obližem se ne lepijo vse rane

Nadaljeval je Marko Juhant, specialni pedagog, ki je s predavanjem, namenjenim v prvi vrsti staršem, predstavil način terapevtskega dela z mladostniki, katerega cilj je opolnomočiti starše, da dobijo "vajeti nazaj v svoje roke". V predavanju Vonj po avanturi je slikovito predstavil delo terapevta kot turističnega vodiča. "Zavezan sem otroku, ne staršem," je poudaril. In razložil, da z istim obližem ne gre lepiti vsake rane. "Starši pogosto, ne glede na težave, ki jih imajo, skušajo izbrati tistega, ki se jim zdi najbolj eminenten. Vzeli bi svetovno znanega kirurga, da jim odstrani zanohtnico. A poglejte najprej v domačem okolju, kdo je na voljo. To se dobro obrestuje, saj je tudi pogostost obravnave lahko večja," svetuje Juhant. In poudari: "Če niso zadovoljni z izbiro, naj zamenjajo takoj!" Kdaj pa je pravi čas za obisk terapevta? Ko si starši prvič rečejo: "Tega pa sama ne bova zmogla!" Takoj naslednji teden naj poiščejo pomoč, pravi Juhant. "Ne čakat, da se ta stavek ponavlja tristokrat."

"V 14 dneh mi je bilo jasno, da moram zamenjati službo"

Kako na nas vpliva duh časa, družba, naši najožji in mi sami, pa je razlagal pisatelj dr. Miha Mazzini. "In kako najbolje priti skozi. To je boj za realnost," nam je dejal. In povedal za gospo iz enega strokovnega članka, ki je vsako jutro pred odhodom v službo bruhala. To se je vleklo leta in leta. Pomagat so ji poskušali zdravniki, psihologi, zdravilci ... "Sam sem bil v podobni situaciji 30 let nazaj. Imel sem želodčne krče, preden sem šel v službo. In v 14 dneh mi je bilo jasno, da moram zamenjati službo. Tem strokovnjakom pa to ni kapnilo, kar je fascinantno! Kaj se je torej v 30 letih tako spremenilo, da smo za vse krivi sami in da moramo sami vse zrihtat? Pa nismo vsemogočni!" 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta