Novi župan bi rad Maribor popeljal na Mount Everest

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
03.12.2018 19:10

Dan po županski zmagi: kaj se je Saša Arsenovič naučil med kampanjo, kdo sestavlja njegovo ožjo ekipo in kaj namerava postoriti do primopredaje z Andrejem Fištravcem, ki bo 21. decembra. Dan prej bo ustanovna seja novega mestnega sveta, bo do takrat že oblikoval koalicijo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj si lahko Maribor obeta od navezave Saša Arsenovič-SMC-vlada? Gospodarski minister Zdravko Počivalšek zatrjuje, da precej.
Sašo Bizjak

Ponedeljkov dopoldan v Gostilni Maribor: za zdaj še direktor in lastnik podjetja Galerija Gosposka, pod katero spada tudi gostilna na Glavnem trgu, Saša Arsenovič, med tremi intervjuji, za Radio in Televizijo Maribor ter Večer, sprejema čestitke po telefonu in od gostov v lokalu. Ko ga vodja njegovega volilnega štaba Jelka Vrečko dobi za minuto, ga obvesti o novem terminu za medije. Novi mariborski župan je na enem izmed zadnjih soočenj sicer napovedal, da se bo zaradi prvega rojstnega dneva sina Aleksandra v ponedeljek dopoldan odklopil, toda številne medijske obveznosti mu dan po županski zmagi vsaj delno porušijo načrte.

Veliko spoštovanje do velikega izziva

Ko ga vprašamo, ali bo po zmagi v drugem krogu županskih volitev proti Francu Kanglerju tudi kaj časa za počitek, vsaj do primopredaje z Andrejem Fištravcem, ki je načrtovana za 21. december, se od srca nasmeji. "Ta s počitkom pa me je zdaj res v dobro voljo spravila. Kakšen počitek? Želim si čimprejšnjega dogovora okrog koalicije in pogovorov z vsemi, za katere upam, da se bodo pridružili ekipi, ki bo popeljala potem mesto navzgor." Arsenovič napoveduje, da bodo pogovori o koaliciji bolj ali manj končani do ustanovne seje mestnega sveta, ki bo v četrtek, 20. decembra. "Želim si čim širšo koalicijo, idealna bi bila z vsemi 45 svetniki," je dejal Arsenovič, ki bo sestavljanje političnega zavezništva začel z enajstimi svetniki svoje liste. Ker je kampanja pokazala, da so si bile stranke in liste v programih zelo blizu, pričakuje, da se bodo v mestnem svetu znali poenotiti vsaj ob najpomembnejših projektih.

Pogovori o političnem sodelovanju so stekli že na zmagovito volilno nedeljo. Od leve: Matic Matjašič, Igor Jurišič in Saša Arsenovič 
Andrej Petelinšek

Beseda je dobila bistveno večjo moč

In kaj se je Arsenovič naučil med kampanjo? "Najtežje je bilo takrat, ko sem ugotovil, da so besede pomembnejše od dejanj. Od tega, da lahko nekdo kar tako nekaj navrže, pa se vzame to kot dejstvo, do tega, da moram zagovarjati stvari, ki jih vsi vidijo, da so dejansko narejene. Beseda je dobila bistveno večjo moč, kot sem jo slutil do sedaj. V tej kampanji sem se začel zavedati, da moram bolj izbirati besede, da lahko premagam besede."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta