Obnova Cafove najcenejšemu gradbeniku

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.08.2019 18:52

Kako je bil izbran izvajalec, ki je bil v prvotni ponudbi za skoraj 190 tisočakov dražji od konkurenčnega občinskega podjetja Nigrad? Tako, da je po pogajanjih znižal ceno za 32,76 odstotka in postal najcenejši, Nigrad je prekosil za dobrih šest tisočakov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: Cafova ulica -
Igor Napast

Znano je, kdo je izvajalec, ki bo prenovil Cafovo ulico v Mariboru, ki jo, kot je znano, želi občina urediti po načelih trajnostne mobilnosti in nameniti predvsem pešcem in kolesarjem ter z nje umakniti tranzitni promet. Najugodnejši ponudnik je bil MarkoMark Nival s partnerjem Nival invest. MarkoMark Nival je podjetje, ki je bilo izbrano za gradnjo vrtca v Pekrah in obnavlja tudi severno in južno podtribunje na stadionu Ljudski vrt v Mariboru. Ob tem je bil skupaj s partnerjema najcenejši ponudnik tudi pri projektu Glinščica pri izgradnji drugega tira železniške proge Divača-Koper, a je družba 2TDK razpis razveljavila.
Mariborski župan Saša Arsenovič je projekt podedoval od prejšnjega župana Andreja Fištravca, a je postal velik zagovornik načrtovane prenove ulice, ​saj je občina za projekt, ki se mora začeti letos, pridobila 320 tisoč evrov nepovratnih sredstev.

Mariborska občina načrtuje, da bi Cafovo preuredila v prostor medgeneracijskega druženja za vse stanovalce v ulici. Kdaj, še ni znano. Vir: MOM
MOM

Pred pogajanji dražji za tretjino, potem cenejši za 1,4 odstotka

In kako je potekal izbor izvajalca naročila male vrednosti za ureditev Cafove ulice na mariborski občini? Do izteka roka za oddajo ponudb sta prispeli zgolj dve ponudbi, in sicer podjetja Nigrad in skupna ponudba podjetja MarkoMark Nival kot vodilnega partnerja in družbe Nival invest. Nigrad je za dela, opisana v naročilu, prvotno ponudil ceno 502.049 evrov, MarkoMark Nival pa 189.900 evrov več oziroma 691.949 evrov. Naročnik, torej mariborska občina, je v skladu z zakonom o javnem naročanju oba ponudnika povabil k pogajanjem. Dva dni kasneje sta naročnika podala končno ponudbo. Ponudba MarkoMark Nivala je po pogajanjih znašala 465.270 tisoč evrov, torej je podjetje prvotno ponudbo znižalo kar za 226.679 evrov oziroma 32,76 odstotka, Nigradova ponudba pa je po pogajanjih znašala 471.926 evrov, torej je bila za šest odstotkov nižja od prvotne. Na mariborski občini so izbrali kot najugodnejšega ponudnika podjetje MarkoMark Nival, ki je bil od občinskega podjetja cenejši za dobrih 6600 evrov.

Stanovalce skrbi za parkirna mesta, a pogajanja z občino so zastala.
Andrej Petelinsek

Prvotna cena brez popustov podizvajalcev

Marko Glavinič, prokurist podjetja MarkoMark Nival in podjetja Nival Invest, pojasnjuje, da je MO Maribor kot javni naročnik že z objavo naročila na Portalu javnih naročil napovedal, da se bo pogajal v več krogih glede končne cene: "Višjo ceno smo pri MarkoMark Nival oddali na račun napovedanih pogajanj in na račun tega, da do oddaje prvotne ponudbe še nismo pridobili vseh končnih ponudb (ponudb z zadnjimi rabati) dobaviteljev za opremo in materiale, ki so predvideni za vgradnjo (potopni valji, urbana oprema, tlaki ...)." MarkoMark Nival je tako po besedah Glaviniča v prvotni ponudbi vpisal polne cene brez popustov. Glavinič je v odgovoru še dodal, da so si posel Ureditev Cafove ulice v podjetju želeli dobiti, ker so v preteklosti izvedli že veliko podobnih ureditev ulic in trgov v urbanih središčih in ker imajo navsezadnje svojo mariborsko enoto (skladišče in pisarno) locirano le kakšen kilometer od bodočega gradbišča. "MO Maribor bomo hvaležni, če bo z nami podpisala pogodbo, potem ko nam je zadnjem času odpovedala kar nekaj poslov, kjer smo oddali najugodnejšo ponudbo, in sicer prenovo zahodne tribune stadiona Ljudski vrt, izgradnjo nadhoda za pešce pri Europarku, izgradnjo kolektorja na Teznu ..." je zaključil Glavinič.
O morebitnem uhajanju informacij na mariborski občini odgovarjajo, da naročnik nima informacije, kakšne končne ponudbe bodo ponudniki dali. "Končne ponudbe se oddajo prek aplikacije e-javno naročanje, kjer se nastavi rok za oddajo končnih ponudb in rok, kdaj so končne ponudbe vidne. Naročnik in udeleženci pogajanj vidijo končne ponudbe istočasno." O morebitnem prišepetovalcu, ki naj bi namignil, za koliko bi bilo treba prvotno ponudbo znižati, da bodo najugodnejši, Glavinič odgovarja: "O prišepetovalcu je nesmiselno govoriti, saj oddaja ponudb in končnih ponudb na pogajanjih poteka elektronsko prek aplikacije – vsak ponudnik svojo ponudbo odda iz pisarne do roka, ki ga določi naročnik. Po poteku roka za oddajo ponudb imamo istočasno vpogled v oddane ponudbe tako naročnik kot vsi ponudniki, ki oddajamo ponudbe."

"Možno je, da je kdo kaj prišepnil"

Za strokovno mnenje smo zaprosili Tatjano Habjan, ekonomistko in preizkušeno notranjo revizorko, svetovalko. "Človek ne more razumeti, kaj vse se lahko izpogaja. Pri pogajanjih je vse odvisno od raztegljivosti, kredibilnosti in zdrave kmečke pameti. Tako se lahko zgodi, da ponudnik v pogajanjih spusti ceno tudi za 30 ali celo 40 odstotkov. Seveda to ni logično. Razlogov za prvotno visoko ceno je lahko več. Prvič je lahko samo poskusil s potencialno veliko razliko v ceni, in računal na dobiček. Drugič, nekdo od 'znanih' mu je svetoval, do koliko lahko seže cena. Tretjič, dogovor z ostalimi ponudniki, ki so ga kasneje prelomili – in sami poslali nižjo, realnejšo ceno," našteva Habjanova. "Kdor je kompetenten, to je moja ocena, lahko ceno zniža za do deset odstotkov. Na pogajanjih pa se običajno vpraša, kako je lahko ponudnik tako "zgrešil" s prvo ponudbo. Smiselna so pogajanja v več krogih. To, da nekdo argumentira, da še ni imel vseh cen podizvajalcev, meče slabo luč na tega ponudnika, ker je konkurent te cene očitno lahko pridobil. Možno pa je, da je kdo kaj prišepnil," komentira Habjanova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta