Po dobrih treh letih končno le otvoritev Limbuške obvoznice v Mariboru

Igor Selan Igor Selan
11.09.2023 11:04

Promet po podaljšku Ceste proletarskih brigad oziroma po tako imenovani Limbuški obvoznici bo stekel v torek, 12. septembra, po 10. uri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Gradnja podaljška Ceste proletarskih brigad oziroma limbuške obvoznice je končno le pri koncu. Jutri ob 10. uri bo sprva krajša slovesnost, nato pa bosta ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in mariborski župan Saša Arsenovič v križišču Vrtnarske ulice in Ceste proletarskih brigad simbolično umaknila čelno zaporo in sprostila promet.

Kot je znano, se je gradnja težko pričakovane 1,5 kilometra dolge limbuške obvoznice začela že pomladi leta 2020. Čeprav naj bi gradnjo celotne trase po prvotnih napovedih zaključili že novembra 2021, so se dela zavlekla za dve leti, težavno je bilo predvsem pridobivanje zemljišč za tretjo etapo, kjer so morali uporabiti celo institut razlastitve, pri čemer so razlastili šest lastnikov dveh različnih parcel. Do nadaljnje zamude pa je nato prišlo še zaradi obilnih letošnjih padavin in arheoloških izkopavanj, arheologi so namreč ob gradnji nove navezovalne ceste vzdolž današnje Kamenškove ulice našli ostaline pokopališča ob nekdanji cerkvi sv. Kunigunde.

Omenjeni odsek je za Maribor, predvsem pa za Studence, precejšnjega pomena, saj bo predstavljal mestno vpadnico iz smeri Ruš. Doslej sta namreč to vlogo imeli Erjavčeva ulica in Limbuška cesta, pri čemer pa predvsem slednja ne zagotavlja potrebnih standardov za tako pomembno prometnico in na njej zaradi prostorskih omejitev tudi ni mogoče izvesti potrebnih prilagoditev. Nova obvoznica se bo začela v krožišču pri Qlandii, tega so preoblikovali v turbokrožišče, na Limbuško pa se bo priključila v bližini križišča z Lesarsko ulico oziroma križišča s Cesto Graške Gore.

Projekt je bil sprva ocenjen na 11,5 milijona evrov, pri čemer naj bi 6,9 milijona prispevala Direkcija za infrastrukturo, 4,6 milijona pa mariborska občina. Kolikšna je končna cena izgradnje, trenutno sicer še ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta