Podjetje za pridobivanje kamna iz Lovrenca na Pohorju želi kupiti mariborski Inštitut Wcycle, ki uradno ni naprodaj

Igor Selan Igor Selan
10.06.2021 03:00
Bo pa se inštitut pripojil Regionalni razvojni agenciji. S tem in s predvidenim izplačilom - toliko, kot so vložili - se lastniki inštituta soglasno strinjajo, več ne želijo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica holdinga Lidija Pliberšek je prepričana, da podjetja s pripojitvijo Inštituta Wcycle k RRA Podravje - Maribor ne bodo oškodovana, saj bodo dobila svoje vložke povrnjene.
Andrej Petelinsek

Načrtovana pripojitev zavoda Inštitut Wcycle k Regionalni razvojni agenciji (RRA) Podravje -Maribor je postala predmet polemik. Potem ko je na majski seji mariborskega mestnega sveta opozicijski svetnik Stojan Auer (LPR) izrazil mnenje, da je pripojitev nezakonita, smo nedavno v uredništvo prejeli anonimno pismo, iz katerega izhaja, da naj bi bila javna podjetja Energetika, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad in Snaga, ki so lastniki inštituta, s prenosom svojih deležev na RRA oškodovana. Kljub temu da so dobila za 50 odstotkov bogatejšo ponudbo, namreč še naprej vztrajajo pri prodaji inštituta RRA za 51.272 evrov.

​Holding: "Ne prodaja, ampak pripojitev"

Ugodnejšo nezavezujočo ponudbo je, kot še izhaja iz pisma, konec maja vsem petim podjetjem poslalo podjetje Projekt 64 iz Lovrenca na Pohorju, ki je za posamezen delež vsakega podjetja v zavodu ponudilo 15 tisoč evrov, skupaj torej 75 tisoč. V podjetju Projekt 64 so sicer pri tem kot uradno objavo namere za prodajo šteli kar gradivo mestnega sveta, na podlagi katerega je ta odločal o soglasju za pripojitev zavoda k RRA, pri čemer so jo razumeli kot objavo namere o sklenitvi neposredne pogodbe v skladu z zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti.

A v Javnem holdingu Maribor, lastniku vseh petih omenjenih občinskih podjetij, nasprotno menijo, da gradiva mestnega sveta, ki predstavlja zgolj soglasje ustanovitelja za pripojitev zavoda k RRA in način izplačila ustanoviteljev, ni mogoče šteti kot uradno objavo namere za prodajo v skladu z zakonom o stvarnem premoženju. "V tem primeru gre namreč za pripojitev zavoda k drugemu javnemu zavodu v skladu z zakonom o zavodih, po katerem se ustanovitelji lahko samostojno odločijo, da zavod pripojijo k drugemu zavodu. Omenjeni prenos tudi nima tržne konotacije, saj je Inštitut Wcycle zavod in ne gospodarska družba, ki bi bila ustvarjena z namenom pridobivanja dobička. Prav tako bodo občinska podjetja svoj vložek ob prenosu deležev zavoda dobila povrnjen, kar pomeni, da nikakor ne moremo govoriti o kakršnemkoli oškodovanju," razlaga direktorica holdinga Lidija Pliberšek.

​Sporna tudi vrednost zavoda

A avtorji pisma podvomijo tudi o ocenjeni vrednosti zavoda, ki jo je za potrebe pripojitve naročila RRA, določila pa pooblaščena ocenjevalka vrednosti podjetij z licenco Slovenskega inštituta za revizijo. Pri tem se sklicujejo na poročilo Energetike Mestni občini Maribor iz letošnjega februarja, iz katerega naj bi izhajala resnična vrednost Inštituta Wcycle, ki naj bi bistveno presegla ocenjeno vrednost 51.272 evrov. V poročilu sicer inštitut neposredno ni ovrednoten nikjer, so pa v njem navedene vsote, ki naj bi jih bil zavod prejel pri različnih projektih in ki presegajo 1,1 milijona evrov. "Na eni strani imamo oceno pooblaščene ocenjevalke, jasno namero po transparentnem nadaljevanju poslanstva zavoda pod okriljem RRA, zavezo po skrbnem ravnanju s pridobljenimi EU-sredstvi v dobro Maribora in ohranitev delovnih mest, na drugi strani pa pošiljatelja anonimnega sporočila. To sploh ne bi smela biti stvar razprave," potencialno podcenjenost zavoda komentira Pliberškova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta