Politologinja opustila poklic in odprla salon za urejanje psov: "Združila sem ljubezen do psov in frizerstva"

Irena Brdnik
19.11.2022 05:15

Ker je imela v osnovni šoli same petice, ni bilo sprejemljivo, da gre v uk za frizerko. Po študiju in večletnem delu v Ljubljani sedaj Alenka Sternad v svojih rodnih krajih uresničuje svoje sanje iz otroštva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med kopanjem koker španjela Nika
Irena Brdnik

Alenka Sternad iz Jelovca pri Makolah je po končani osnovni šoli v Poljčanah izrazila željo, da bi se rada izučila za frizerko na poklicni frizerski šoli v Mariboru. Izpolnila je tudi prijavnico za vpis. "Ker sem imela same petice, takrat v devetdesetih letih za učitelje ni bilo sprejemljivo, da bi bila frizerka, zato so v šolo poklicali starše, nakar so me skupaj prepričali, da se vpišem na gimnazijo," je povedala. Tako se je vpisala na III. gimnazijo v Mariboru, po njej pa, ker v Mariboru ni našla ustrezne fakultete, želela se je tudi osamosvojiti od staršev, je v Ljubljani končala študij politologije, smer obramboslovje.

Najprej se je zaposlila v ljubljanskem casinoju kot nadzornica, nato je bila deset let zaposlena v banki, potem tri leta v podjetju za prodajo programske opreme. "Ker sem želela sama krojiti svoj urnik dela in način življenja, sem se odločila za samostojno dejavnost. In ker so psi moja največja ljubezen že od nekdaj," pove. Tako je združila svojo ljubezen do psov in frizerski poklic ter konec letošnjega maja odprla dejavnost nega in striženje psov v Partizanski ulici 27 v Slovenski Bistrici. "Prodala sem stanovanje v Ljubljani, obnovila svoj vikend v Jelovcu in se tja preselila. Preostanek sem vložila v izobraževanje za dejavnost in za nakup opreme," razloži. Izobraževala se je na tečaju za poklic in pridobitev certifikata za nego psov v Rogaški Slatini pod vodstvom Stanke Schmid. "Všeč mi je bilo, ker me je poučevala individualno, zato je šlo izobraževanje hitro, nato sem se še pol leta urila v njenem salonu," pove o pripravah pred odprtjem svojega salona.

V pasjem salonu z nemškim špicem Jimmyjem
Irena Brdnik

Prve stranke je dobila preko družbenega omrežja Facebook, zdaj pa se dober glas o njenem delu širi od ust do ust, zadovoljne stranke se vračajo s svojimi kužki na redno nego. "Pes izgubi 'zavore', če ima dlake med blazinicami," razloži o pomembnosti pasje nege. Striže in ureja pasjo dlako ter čisti dlesni in zobovja, med kopanjem so psi deležni posebne masaže. Urejanje psov torej ni le estetsko, temveč je tudi koristno za zdravje in preprečitev bolezni, doda Sternadova.

Preden lastnik svojega kužka pripelje k negi, ga mora na to pripraviti. Poskrbeti mora, da je pes ustrezno nahranjen – da ni lačen in ne preveč sit, da se ne bi podelal, čeprav se tudi to zgodi, če je žival pod stresom. Med delom psa nima na vrvici, zato je poslovni prostor tedaj zaklenjen. Nega traja od dveh do kar šest ur, odvisno od velikosti psa in njegove urejenosti.

In kaj je poleg ustrezne opreme pomembno za tovrstno delo? "Za pse moraš imeti občutek, roko za to, biti moraš umirjen, da se to prenese na psa. Kužki zelo dobro čutijo, in če sem nemirna, je nemiren tudi kuža." Zato med urejanjem lastnik psa ni prisoten, ker žival moti njegova prisotnost in je zmedena. Le velike pse ji lastniki pomagajo pridržati. Stranke mi vsekakor morajo zaupati," ob tem pove.

Njene stranke so Bistričani, prihajajo pa tudi iz Rač, Maribora, Makol, Poljčan in tudi prijatelji iz Ljubljane. Tu in tam gre s prenosno mizo na teren in pse ureja na domovih lastnikov. "Poleg občutka za pse moraš imeti tudi občutek za estetiko." Kaj pa meni o oblačenju psov? "Oblačenje je bolj estetskega značaja, ne zaradi toplote, svojih kužkov pa ne oblačim," pravi Alenka. Doma ima dva psa – eden je pasme jack russell terier, po imenu Uma, in je star 14 let, drugi je slep - zanj je izvedela preko družbenega omrežja in ga posvojila iz zavetišča na Korčuli. "Bil je sedemkrat obstreljen, v zavetišču so ga tudi okrepili, kajti bil je zelo suh. Ocenjujemo, da je sedaj star od pet do sedem let, je istrski gonič, ime pa mu je Leon," čutno razloži.

V lokalu ureja predvsem pse, izjemoma kdaj kako muco, urejala pa je tudi že zajkljo. Salon Pri Mimi je poimenovala po svojem vzdevku. "Psi so vedno bolj razvajeni, kakor današnji otroci. Pes, ki nima vzgoje in reda, je nesrečen in takšnega je tudi težko negovati," še pove o svojih izkušnjah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta