Predsednica društva Maus na udaru novih sumov

Barbara Bradač Barbara Bradač
17.10.2019 17:16

Predsednico društva Maus Natašo Švikart sta ovadila starša še dveh otrok, za katera je zbirala denar: mama dečka Marka in oče deklice Lane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Denar za Galovo operacijo je marca letos zbiral tudi Športni center Marinka Galića, od leve Srečko Šteflič, Nataša Vrbnjak Šteflič, Nataša Švikart, Gal Šteflič in Marinko Galić.
Igor Napast

Po tem, ko je predsednica društva Maus Nataša Švikart priznala, da si je izposodila 29 tisoč evrov od denarja, ki so ga ljudje darovali za operacijo šestletnega Gala in jo je fantkova mama Nataša Vrbnjak Šteflič tudi ovadila, na dan prihajajo novi sumi staršev, za katere je Švikartova zbirala denar. Na policijo sta jo tako prijavila tudi Jožica Aberšek, mama dečka Marka, in Marjan Beranič, oče deklice Lane. Preiskava še poteka.

Sumi, da je zadržala več denarja

Operacijo in pot za Lano in njenega očeta je kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, pove oče Marjan Beranič, za Tamaro, ki ju je spremljala, ker oče ne zna angleško, pa je morala družina sama pokriti vse stroške. Zato so se obrnili na društvo Maus, ki je denar zbiralo in jim je nakazalo 18 tisoč evrov, pove, čeprav so se pogovarjali, da bi potrebovali 20 tisoč evrov. "Zelo na tesno smo bili z denarjem po treh mesecih, kljub temu da smo zelo pazili na stroške," je povedal Beranič. "Sumim, da je bilo zbranega veliko več denarja, da je ogromno denarja tudi zadržala, trditi pa tega ne morem. Nimam pa nič proti, če se je denar prenašal tudi na druge otroke, jim privoščim, samo rad bi vedel. Tako vem, da je recimo denar od prodaje knjig za Lano Švikartova namenila drugim."
​Beranič je društvo Maus celo priporočal Galovi mami. "Res mi je žal, da sem to naredil, saj smo že prej sumili, da nekaj ne štima, predvsem ni bilo natančne evidence, koliko je dejansko zbrane gotovine v škatlah ob trgovskih centrih in bolnišnicah."

Nataši Švikart iz društva Maus zaradi kaznivega dejanja izneverjanja grozi zaporna kazen do treh let.
Sašo Bizjak

Nikoli ni predložila izpiskov

Švikartovo je ovadila tudi Jožica Aberšek. Tudi njenemu Marku je operacijo in pot kril ZZZS iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki je poleg posegov, intenzivne terapije, fizioterapij plačal še dnevnice. Ker pa je mama tudi na podlagi izkušenj Beraniča pričakovala, da to ne bo zadostovalo, zlasti, ker je potreben denar še za druge stvari, kot so nepredvideni medicinski posegi in drugo, se je, po priporočilu ene mame, obrnila na društvo Maus, s ciljem, da bo zbranih vsaj 30 tisoč evrov.
​Maus je nakazal 36 tisoč evrov pred odhodom v Ameriko, kjer sta bila devet mesecev. Jožica Aberšek pravi, da ne ve, koliko so ljudje v resnici darovali za Marka, saj tudi njej Švikartova ni nikoli predložila izpiskov. Tako kot Galova mama izpostavi karakter Švikartove: "Nikoli je nisi smel nič vprašati, ker ti je osorno odgovorila, da o kakšni transparentnosti ne govorim. Marsikdo je težko dal denar, pa ga je dal. Marko je znan že od tretjega leta, ko so mu hoteli noge odrezati, zagotovo se je zbralo več. Če so ljudje darovali za Marka, naj Marko dobi. Zakaj ne predloži izpiskov? Zakaj se norčuje iz bolnih otrok in zmedenih staršev?"

Švikartova: Prodala bom hišo in vrnila denar

In koliko denarja je društvo Maus zbralo za Gala? Švikartova trdi, da skoraj 140 tisoč evrov. Poslala nam je izpisek stanja na transakcijskem računu društva, na katerem je 71 tisoč evrov, posredovala pa je tudi izpisek Telekoma, iz katerega je razvidno, da se je pri njih nabralo še za 30 tisoč evrov od SMS-donacij (Telekom z denarjem čaka, da jim Galova mama sporoči, komu naj donacijo nakažejo). Doda, da je bilo slabih devet tisoč evrov že plačane are za operacijo, in če prišteje še denar, ki si ga je izposodila, torej 29 tisoč evrov, je to okrog 140 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta