Pridobitev za Vojaški muzej: Uspeli odkupiti sliko Rudolfa Maistra

M. T.
07.11.2021 04:00
Brigadir in načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske v Mariboru Ernest Anželj je sporočil, da jim je po nekoliko daljšem birokratskem postopku uspelo odkupiti slike Jožeta Krambergerja, na katerih sta realistično upodobljena general Rudolf Maister - Vojanov, osvoboditelj Maribora in slovenske Štajerske leta 1918, in eden od junakov boja za našo severno mejo nadporočnik Franjo Malgaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rudolf Maister v uniformi slovenskega generala Foto: Arhiv muzeja
Arhiv muzeja

V vojaškem muzeju zdaj končno le razpolagajo s sliko Rudolfa Maistra v uniformi slovenskega generala. Doslej je bil namreč general žal prevečkrat upodobljen v uniformi avstroogrske vojske in vojske prve jugoslovanske države - Kraljevine SHS, kasnejše Kraljevine Jugoslavije.

Brigadir Ernest Anželj se je za pomoč pri odkupu slik zahvalil upokojenemu brigadirju Janezu J. Švajncerju in povedal, da so fotografijo originalne Krambergerjeve slike Rudolfa Maistra že predali Zvezi društev generala Maistra Slovenije. Ta jo je javno izobesila v svojih prostorih na častnem mestu.

V uniformi slovenskega nadporočnika je naslikan tudi Franjo Malgaj, slovenski častnik, pesnik in eden od junakov bojev za severno slovensko mejo, ki se je še posebej odlikoval v bojih za Koroško. Tam je 6. maja 1919 v Tolstem Vrhu tudi padel. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta