Rdeči križ Maribor opozarja: Septembra bo zmanjkalo denarja

Barbara Bradač Barbara Bradač
14.05.2019 18:30

Socialna slika v Mariboru se ne izboljšuje, opozarja Metod Dolinšek, sekretar mariborskega Rdečega križa. Kritičen je do mariborske občine, ki jim je namenila manj denarja kot preteklo leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeči križ Maribor je lani razdelil milijon kilogramov hrane in več kot 30 ton oblačil.
Andrej Petelinšek

"Socialna slika v Mariboru se ne izboljšuje. Res je, da je število uporabnikov nekoliko nižje, a njihove stiske so še večje in globlje," je ob tednu Rdečega križa Slovenije, ki je vsako leto od 8. do 15. maja, izpostavil sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek. "Prosilci so družine naših dolgotrajnih uporabnikov in njihovi potomci. Sledijo upokojenci. Dviga pokojnin namreč upokojenci v Mariboru ne čutijo, ker nimajo polne delovne dobe in so še vedno na istih pokojninah. Vse več je dolžniških razmerij. Narašča število prosilcev iz držav nekdanje Jugoslavije. In ljudje, ki zaradi osebnih stanj niso zaposljivi. V Mariboru je izrazit problem dolgotrajne neaktivnosti, kar bi zahtevalo socialne programe neposredne podpore, ki jih ni," pojasnjuje Dolinšek.

Večji posluh v okoliških občinah

Čeprav Rdeči križ Slovenije že 150 let pomaga ljudem v stiski, v državi ni zagotovljenega sistemskega vira, ki bi zagotavljal denar za njihovo delovanje. Tako delo te organizacije ne bi bilo mogoče brez lokalnih skupnosti. Dolinška veseli, da imajo posluh zanje v okoliških občinah, kjer se je s svežimi obrazi na županskih stolčkih stanje še izboljšalo in sledijo skupnemu programu, po katerem bodo do leta 2023 zagotovili financiranje v višini dva evra na občana.

Metod Dolinšek: "Dviga pokojnin upokojenci v Mariboru ne čutijo, ker nimajo polne delovne dobe."
Igor Napast

Prijave za letovanje že možne

Mariborski Rdeči križ je poznan po svojem socialnem delovanju. Za plačilo položnic in denarno pomoč so lani namenili več kot 100 tisoč evrov, razdelili so milijon kilogramov hrane in več kot 30 ton oblačil. Izredno močni so na področju letovanja otrok. Vsako leto odpeljejo na letovanje v Punat od 1400 do 1500 otrok vse od Dravograda do Ormoža, od tega okoli 200 predšolskih otrok. Prijave za letošnje poletje so že možne, obrazce imajo tudi pediatri.

Počitnice, sonce, slana voda, prijatelji in nepozabna doživetja. 
Janez Klenovšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta