Redarska akcija v okolici Ljudskega vrta: Pljunek, žalitve, kletvice in globe

Andreja Kutin Lednik
13.05.2019 17:04

O "mojstrih parkiranja" ali kako se parkirni nered v času nogometnega derbija v Ljudskem vrtu razleze po vsem mestu. Ne pomagajo ne napovedan nadzor ne brezplačni avtobusi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Kutin Lednik

"Kaj grete tja tuiiii?! Tam dajte!" Gospod maha s palico, naša ekipa v postavi policaj, dva redarja in novinarka se spogleda. Redarja, vajena vseh možnih odzivov, izbereta strategijo gladko ignoriranje. "Maš novo maj'co?" med kričanjem z druge strani ceste vprašata policaja. Pa vendarle - v času nogometnega derbija med Mariborom in Olimpijo zatikati globe za brisalce? Služba je že služba in red je tudi red, ampak včasih se človek počuti v službi malo boljše, včasih pač pa ne preveč dobro. No, za soboto popoldan bi rekli, da pride bolj v poštev druga varianta.

Največ klicev zaradi nepravilnega parkiranja je z Vrbanske ceste.
Andreja Kutin Lednik
Redarji so v času sobotnega derbija med Mariborom in Olimpijo izdali 56 glob.
Sašo Bizjak

Umetnost možnega

Prvi dobijo rdeč plastificiran pozdrav najbolj pogumni - tisti, ki so lično in s kar nekaj truda pospravili avte za količke na Gosposvetski cesti. Na prijazne pozdrave tipa "Barabe!", "Pa kaj res mor'te!" in "Končno enkrat!" se nihče ne odziva več. "Jezooos," se prime za glavo redar. Stanje višje ob Vrbanski je preprosto tako nagneteno, da dve ekipi redarjev ne bi zmogli sprocesirati vseh prekrškarjev, vseeno pa je treba odločitve tehtati previdno. Izbira kar tako po občutku se ne bi obrestovala, niti ni pravična, sploh pa sproži plaz obtoževanj, češ, "zakaj jaz, on pa ne".

"Ja, v času tekme je vedno tako," je starejša gospa sprijaznjena z usodo nogometne soseske.
Andreja Kutin Lednik

Rapsodija v zelenem

Ko se vrnemo na križišče pri Braniku, nas starejši možakar s kolesom obvesti o rezultatu in izpostavi krivico, ki se godi navijačem: najprej jih kaznujejo s slabim rezultatom, nato še s kaznijo. "Veste, sem spil že 48 pirov!" se pohvali, član ekipe v modrem pa mu prijazno svetuje, naj se v tem primeru "le ne vozi s kolesom". "Veste, da ne bom! Ni šans!" Nihče mu ne verjame prav zares. Potem nas posname navijač, ki vse skupaj objavi na facebooku, a nekako se njegov načrt, da se bo v trenutku z neba vsula na nas strašna jeza, izjalovi. Nekdo med tem, ko nas ni bilo, ozaljša redarski avtomobil z izdatnim pljunkom. Nič takega, odgovorijo možje, dogodilo se je že, da je avtomobil med intervencijo ostal brez registrskih tablic. Ekspresno redarja razdelita še globe tistim, ki radi parkirajo v bolj zelenem okolju, v trikotniku s cvetličnimi gredicami med Gosposvetsko in Vrbansko cesto. Skupno razdelijo 56 rdečih računov.

Ne delajo samo ob derbijih

"Glavna težava je v času tekme Vrbanska cesta. Od tam tudi prejmemo največ klicev stanovalcev," pove pomočnik komandirja Policijske postaje Maribor I Miroslav Glavendekič. Sobotno akcijo nadzora nad parkiranjem sta namreč izvedli policija in redarska služba skupaj. Tovrstnih akcij je sicer več, običajno ob derbiju, sicer pa Glavendekič izpostavi še tekme z Nogometnim klubom Mura ter druge, ki prav tako pritegnejo veliko gledalcev. Poleg nogometnih prireditev sodelujejo tudi ob drugih množičnih dogodkih, pa tudi ob začetku in koncu šolskega leta. Enoto sestavljajo po en policist in dva redarja, v soboto sta delali dve taki ekipi.

Z globami v križišču Gosposvetske in Vrbanske je bil ožji krog sklenjen.
Andreja Kutin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta