Sedem novih postelj za srčne bolnike v UKC Maribor, ki potrebujejo intenzivno nego

Jana Juvan Jana Juvan
04.01.2024 17:00

Danes so na interni kliniki UKC Maribor otvorili prenovljene prostore Kardiološke intenzivne terapije Kliničnega oddelka za kardiologijo in angiologijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nove postelje v UKC Maribor
UKC Maribor

Danes so na interni kliniki UKC Maribor otvorili prenovljene prostore Kardiološke intenzivne terapije (KIT) Kliničnega oddelka za kardiologijo in angiologijo. Gre za novo enoto, kjer bodo oskrbeli bolnike po posegih na srcu. Predstojnik dr. Franjo H. Naji, dr. med. (predstojnik Kliničnega oddelka za kardiologijo in angiologijo): "Gre za nadgradnjo našega obstoječega dela. Težje bolnike, ki potrebujejo intenzivno terapijo, zdravimo že precej let. Se je pa to stopnjevalo in z novimi vložki v infrastrukturo smo uspeli priti do tega, da bomo imeli sprva sedem, nato pa v kratkem, ko bo vse opremljeno, deset  intenzivnih postelj druge stopnje. To je velik dosežek za celotni UKC, kjer je še vedno relativno premalo intenzivnih postelj."

V UKC Maribor so bili veseli nove pridobitve.
UKC Maribor

Strokovni vodja Klinike za interno medicino, dr. Radovan Hojs, pa je povedal: "Največja je to pridobitev za bolnike. Pomanjkanje intenzivnih postelj za najtežje bolne je ves čas kronična. Zdaj to pomeni 50-odstotno povečanje teh postelj za interno kliniko. Ves čas pa nas pesti tudi pomanjkanje osebja, težko je dobiti predvsem visoko specializirane medicinske sestre." 

V teh prostorih bodo začeli delati nemudoma. Gre za bolnike, ki so med tistimi, ki so v standardnih sobah na interni kliniki in tistimi, ki so na intenzivni negi najvišje stopnje. "To so hudo prizadeti bolniki, a z dobro prognozo, ob ustreznem, a zelo zahtevnem zdravljenju," je še pojasnil Hojs.

Zahvala Viljemke Nedog, vodje Kardiološke intenzivne terapije (KIT)
UKC Maribor

Oddelek za kardiologijo je nedavno postal tudi klinični oddelek. "To je tek na dolge proge. Naziv nam prinese potrditev našega dela. Vsekakor si želimo na ta način pridobiti več terciarnih sredstev, ki bi omogočala nadaljnji razvoj našega dela in uvajanje novih metod zdravljenja, kar je seveda dobrobit za celotno regijo," je še povedal Naji.  Hojs pa, da bo to tudi stimulus za prihodnje delo, tudi za raziskovanje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta