Slovo dežnikov California. Kaj sedaj?

Barbara Bradač Barbara Bradač
13.03.2019 18:42

Dežniki s tržnice postajajo zgodovina. Odhajajo v razgradnjo, Snaga jih bo namreč prodala kot star aluminij. Na tržnici bodo za zdaj stale stojnice z lastno streho.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dežniki California, zbogom in nikoli več
Sašo Bizjak

Razvpitih dežnikov California, ki so enajst let "krasili" osrednjo mariborsko tržnico na Vodnikovem trgu, ne bo več. Včeraj so jih odstranjevali delavci podjetja Snaga. Brusilka je brusila, iskre so švigale, kladivo je tolklo pod nogami branjevcev, medtem ko so se trudili privabiti in prepričati k nakupu tistih nekaj kupcev, ki so jih danes obiskali. Z žerjavom so dvigovali cevi in platna ter jih nalagali na tovornjake in odvažali na deponijo. Če je včeraj še stalo 22 dežnikov, jutri ne bo stal več niti eden. Končali bodo v razgradnji. Snaga bo namreč aluminijasto konstrukcijo prodala najboljšemu ponudniku za odpadni aluminij. Zanje bo iztržila približno toliko, kot so bili stroški njihove odstranitve.

70 stalnih branjevk in branjevcev bo prostor dobilo pri 35 stojnicah z lastno streho, nekatere so obnovljene kot tale na fotografiji.
Sašo Bizjak

Enajst let more

Nenavadno vzdušje je bilo včeraj v zraku. Sreče, ki naj bi spremljala odstranjevanje narobe obrnjenih dežnikov, sicer mediteransko lepih, ki pa se niti ob dežju niso obnesli, ob snegu še manj, veter pa je tudi bil njihov sovražnik, med prodajalci včeraj ni bilo čutiti. Kot da nekako ne verjamejo, da se to res dogaja, hkrati pa so se vznemirjeni spraševali, kakšna bo tržnica v prihodnje in kako bodo prodajali jutri. Tržnico namreč spremlja več problemov, odvodnjavanje, tlakovci, ki so zakrivili že prenekatero poškodbo, pa plačljivo parkiranje, ki branjevcem ne gre na roko. Po odstranjenih polomljenih dežnikih bo na tržnici vsaj bolj varno. Nova podoba tržnice brez dežnikov je zgodovinski dan za Draga Korošca, pri Snagi zaposlenega inkasanta na tržnici, ki po 35 letih dela pozna vsak njen košček. "Ko bo zadnja marela padla, samo še aplavz, in nikoli več se mi ne bo treba z njimi ukvarjati," je včeraj Korošec čustveno spremljal odstranjevanje. Marsikaj je pretrpel v enajstih letih, bil je odgovoren za odpiranje in zapiranje dežnikov: "To je bilo enajst let more. Odpiranje, zapiranje, veter, dež, sneg, ni da ni. Predstavljajte si zaprto marelo, kubik vode se nabere v njej, in jo je treba odpreti, pa se vsa voda po tebi zlije." Neštetokrat je bil moker, ob tem pa je še vsak dan poslušal negodovanje prodajalcev, četudi upravičeno, a sam ni bil nič kriv: "Ušesa sem imel ne kot zajec, kot vol." Najtežje mu je bilo, ko je poslušal vremensko napoved in je moral zapirati ali odpirati dežnike ne glede na to, koliko je bila ura. Tudi ponoči. Sam. In s tem bo jutri, ko bo padel zadnji dežnik, zaključil.

Polomljeni so nevarni, odstranitev je nujna

Čeprav se je prvi dežnik zlomil že januarja 2009, je sodu izbil dno orkanski veter v preteklem tednu, ki je huje poškodoval še zadnje funkcionalne dežnike, zato je mariborski župan Saša Arsenovič odločil, da se ti nemudoma odstranijo. Polomljeni dežniki so bili nevarni tako za branjevke kot obiskovalce. Bojazen, da bi z dežnika odletel kakšen kos kovine in koga poškodoval, je dejansko obstajala. "Mestna občina Maribor je morala takoj reagirati in ukrepali smo tako, da smo dali odstraniti te dotrajane dežnike. Odstranitev dežnikov je jasen signal vodstva MO Maribor, da se večletna težava osrednje mariborske tržnice končno razreši," je jasen podžupan Gregor Reichenberg.

Podžupan Gregor Reichenberg, redni obiskovalec mariborske tržnice, pravi, da je odstranitev dežnikov jasen signal, da težave tržnice jemljejo resno.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta