To so mariborski ponudniki kebaba s spornim poljskim mesom

A.L.
23.02.2019 11:56

Slovenska inšpekcija za varno hrano je v kebabu, ki ga podjetje Alebon proizvaja v svojem poljskem obratu, odkrila ostanke protibolečinskega in protivnetnega zdravila ketoprofen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Po poročanju portala mariborinfo, ki povzema časnik Dnevnik, je sporno kebab meso, ki ga podjetje Alebon uvaža s Poljske, prejelo 38 slovenskih ponudnikov v 23 krajih. Med njimi so tudi mariborski ponudniki hitre hrane.
Slovenska inšpekcija za varno hrano je v kebabu, ki ga podjetje Alebon proizvaja v svojem poljskem obratu, odkrila ostanke protibolečinskega in protivnetnega zdravila ketoprofen, je poročal Dnevnik. Tega tam ob pravilni uporabi pri zdravljenju živali ne bi smelo biti. Zaradi suma, da obstaja možnost, da meso vsebuje salmonelo in ostanke zdravila, je podjetje odredilo odpoklic mesa.
Po poročanju Dnevnika so po objavi odpoklica prejemniki spornega mesa vrnili le 1286,5 kilograma. To pomeni, da je več kot štiri tone spornega kebab mesa končalo v želodcih strank.

Doma preverimo vonj mesa

Četudi afera, kot je ta, pri ljudeh vzbuja dvom o tem, kakšno meso sploh kupujejo, na NIJZ pojasnjujejo, da to lahko ugotovimo tudi sami. Torej, ali je meso, ki ga kupimo, vsaj na videz zdravo in primerno za uživanje. "Pri nakupu si oglejmo meso (barvo - ali je tipične rožnate barve za vrsto mesa), rok uporabnosti, nepoškodovanost embalaže in ali se nam zdi temperatura hladnega shranjevanja v trgovini primerna," svetujejo. Doma preverimo še vonj in  kakšno je meso na otip – kakšno teksturo ima. "Z naštetimi senzoričnimi lastnostmi pa žal ne moremo zaznati morebitne prisotnosti nevarnih mikroorganizmov, ki lahko potencialno povzročijo bolezen zato so ključnega pomena higienski postopki s surovim mesom in pravilna termična obdelava," dodajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta