Univerza v Mariboru: Vesna Vuk Godina trpinčila svojega sodelavca

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
19.07.2019 18:50

Takšna je končna odločitev rektorja Zdravka Kačiča v internem postopku na mariborski univerzi; sankcija še ni znana, Vuk Godina pa krivdo zavrača

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vesn Vuk Godina izvajanje mobinga zavrača in pravi, da ni naklučje, da je bila prijava vložena v zaključni fazi njene izvolitve v višji naziv. 
Igor Napast

Potem ko so senatorji Univerze v Mariboru znani sociologinji, antropologinji in publicistki Vesni Vuk Godina aprila letos odrekli redno profesuro, je ta teden izgubila še postopek, v katerem jo je kolega z Oddelka za sociologijo mariborske Filozofske fakultete obtožil trpinčenja na delovnem mestu. Da je Vuk Godina, ki je predstojnica omenjenega oddelka, s svojimi ravnanji prestopila meje ustreznega, dopustnega in akademskega ravnanja, je kot zadnja instanca internega postopka odločil rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič.

Rektor: Ni spoštovala kulture dialoga

Iz rektorjeve pisne odločitve, ki smo jo pridobili neuradno, izhaja, da je Vesna Vuk Godina izvajala trpinčenje, ko je na delovnem mestu "zaradi domnevne administrativne napake" vztrajno, neupravičeno in neustrezno problematizirala prijaviteljevo nosilstvo enega od socioloških predmetov. Predmet je namreč iz prvotnega, zdaj upokojenega nosilca na prijavitelja prešel že pred nekaj leti, postopek pa je bil izpeljan, tako vsaj sodi rektor, povsem pravilno. Prijavitelja je Vuk Godina tudi izločala iz delovnega procesa oziroma iz komunikacije po elektronski pošti ter od njega zahtevala ravnanja, povezana s kršenjem zakona o varovanju osebnih podatkov.

Rektor Zdravko Kačič
Sašo Bizjak

Komisija drugače kot rektor

Postopek reševanja primera zoper antropologinjo in sociologinjo je bil dolg in očitno zapleten. Z ugotavljanjem okoliščin v zvezi s konfliktno situacijo na delovnem mestu se je namreč predhodno kar pet mesecev ukvarjala tričlanska komisija pod vodstvom Mihe Šošića s pravne fakultete. Člani komisije tudi niso bili enotnega mnenja, ali se je Vuk Godina res neprimerno obnašala do svojega podrejenega. Na koncu so sprejeli večinsko stališče, da profesorica svojega kolega ni trpinčila v smislu univerzitetnega pravilnika proti nadlegovanju in trpinčenju, da pa so se njena ravnanja "k temu približala", rektorju pa predlagala sprejetje ukrepov po lastni presoji, da v prihodnje trpinčenja ne bi bilo.

Saso Bizjak

Godina: Mobinga nisem izvajala

Vse vpletene strani so v zadevi redkobesedne, skrajno previdne. Uradno denimo nismo mogli izvedeti niti, kdo je predsednik komisije za razreševanje konfliktne situacije, tega ni želel potrditi niti Šošić sam, medtem ko so se na univerzi sklicevali na varstvo osebnih podatkov. Sta se pa kratko odzvala oba sociologa. "Prejel sem pisno odločitev Univerze v Mariboru, v kateri je bilo nedvoumno ugotovljeno, da je nadrejena nad menoj izvajala trpinčenje na delovnem mestu in da je bila moja prijava s priloženimi dokazili utemeljena. Ker formalni postopek še ni končan, nadaljnjih izjav v zvezi z zadevo ne morem podati," je povedal prijavitelj, ki torej čaka, kakšno sankcijo bo zapovedal rektor. Ime prijavitelja hranimo v uredništvu in ga ne objavljamo, ker je temu odločno nasprotoval, kot uradno potrjeni žrtvi trpinčenja pa smo njegovo željo upoštevali.

Vesna Vuk Godina
Aleš Cipot
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta