V spomin: Branko Ledinek (1958-2023)

Odšel je velik človek, z velikim srcem, ki je na koncu omagalo - za druge. Tak je bil župan občine Rače - Fram Branko Ledinek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Ledinek
Andrej Petelinšek

Odšel je velik človek.

"Po njih delih jih boste spoznali," je univerzalen citat, ki je držal v vseh časih in drži kot pribito še dandanašnji. Tako se spominjamo dejanj ljudi, ki jih ni več. Ko nekdo zaključi življenjsko pot, posebno če je znana osebnost, si ob spominu nanj poskušamo ustvariti vsoto vsot njegovega bitja in žitja ter potegniti pod vsem črto, ki seveda ne more pokazati vsega. Pogled pod to črto preminulega župana občine Rače - Fram Branka Ledinka pokaže izjemno vsebino, ki jo je generiral njegov značaj kot nadvse občutljivega človeka za težave in potrebe ljudi, ter odločenost in sposobnost, da je treba pomoč čim prej udejanjiti po ljudskem pregovoru Kdor hitro da, dvakrat da. In vemo, da je trpel, če se ni izšlo po tem receptu, pa bi se mogoče lahko.

Izvirajoč iz vaškega okolja, kjer se vsi med seboj poznajo in si tako lahko tudi najučinkoviteje pomagajo, je v 26 letih županovanja dosegel, da ima vsaka vas ali celo zaselek svoje mesto druženja, kjer se na mikro ravni pokažejo potrebe kraja in širše. V teh okoljih se je župan odlično počutil in ljudem prisluhnil. Tu je tičala "skrivnost" njegovega enkratnega načina, da se da stvari urediti brez velikih besed in uvertur. Tako tudi lahko razumemo njegovih sedem županskih mandatov z enkratnimi izidi volitev, nedosegljivimi skoraj vsem občinam v Sloveniji.

Kot skromen človek (zase ni potreboval veliko) je razumel vsakogar in se znal tudi z vsakim odkrito pogovoriti, pa resne stvari vedno obrniti na pozitivno in vedro stran. Natančno se je držal dogovorov, enako je z vso vztrajnostjo zahteval tudi od drugih - pri tem ni popuščal. Tako je dosegel, da je občina v vseh pogledih urejena do najmanjšega kotička, kot se reče, ali pa so stvari v operativnem planu, zraven tega ni zadolžena in ljudje se vanjo priseljujejo. Za ilustracijo naj povemo, da je bila pred mnogimi leti občina prva v tem delu Slovenije, ki je uvedla žepnino za dijake in študente. Enako je prednjačila in še prednjači pri podobnih potrebnih rešitvah, ki jih prinaša čas.

V občini je okoli 50 društev z raznoliko dejavnostjo za skupno dobro. Župan je bil prepričan, da imajo vsa združevalne vsebine, in si je vedno vzel čas zanje. Instinktivno je tudi vedel, da močna kulturna komponenta omogoča skladen razvoj občine. Tri kulturna društva v občini so tako bila deležna izjemne podpore. Za obnovljen renesančni grad v Račah je dejal, da je "prazen prostor najdražji prostor". Zato so vsi prireditveni prostori (ob nekaterih dogodkih tudi občinske pisarne) na voljo nastopajočim zastonj. Tukaj tiči velik del razlogov za razcvet kulturnih in umetniških dosežkov v občini. Vzorno so vzdrževani in obnovljeni vsi sakralni objekti od kapelic do cerkva z raznoliko umetniško vrednostjo in zgodovinskim pomenom. Ob tem je z veliko skrbjo vzdrževana tudi naravna kulturna dediščina. Pred letom je bila v grajskem ambientu urejena tudi prelepa knjižnica.

Šele ko odide takšen človek, se zavemo, kaj je pomenil, in ga bomo po njegovih delih vedno bolj spoznavali, cenili in vrednotili v prihodnosti. Zato lahko zapišemo, da je odšel velik človek, z velikim srcem, ki je na koncu omagalo - za druge. Tak je bil župan občine Rače - Fram Branko Ledinek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.