(VIDEO IN FOTO) Začelo se je rušenje najstarejše stavbe UKC Maribor

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.01.2024 09:08

Rušenje oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo trajalo dva dni, nato sledi odvoz odpadnega materiala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V več kot sto let stari stavbi so delali v klavrnih pogojih. Na njenem mestu bodo zgradili novo.
Andrej Petelinšek

Najstarejši objekt UKC Maribor, stavba oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, je star več kot sto let. Rušenje bo trajalo dva dni, nato sledi odvoz odpadnega materiala. Najprej so delavci porušili vhodni prizidek, gasilci Gasilske brigade Maribor so s škropljenjem vode poskrbeli, da se ni preveč prašilo. "Logistično bo bolj zapleten odvoz materiala, ker je tu vhod v bolnišnico, ampak imamo dogovorjeno, da bomo odvažali po 10. uri, ko je največji pritisk pacientov že mimo in ob sobotah," je pojasnil Toni Šporin, direktor podjetja TS Gradbena skupina. Drugih posebnosti pri rušenje ne predvideva. Izpostavi le, da je stavba stara in grajena ponekod še s trstiko. 

Andrej Petelinšek
Dr. Božena Kotnik Kevorkijan
Andrej Petelinšek

"Dan je prelomen za vse nas, ki delamo na infekcijskem oddelku. Tukaj sem delala več kot 35 let in veliko smo tu doživeli," je ob rušitvi povedala predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja dr. Božena Kotnik Kevorkijan, ki je prišla v UKC v to stavbo kot 25-letna zdravnica, sedaj pa se bliža upokojitvi. "Naprej pa zremo z optimizmom in upanjem, da bomo dočakali mi in pacienti dobre delovne pogoje, dobre bivalne pogoje, kjer bo lažje delati, kjer bomo z veseljem delali, kjer se bodo bolniki dobro počutili, da se ne bodo bali hospitalizacije ali pa prosili, samo ne me sprejeti, tam je tako hudo. Da bodo rekli, grem na ta oddelek, kjer so prijazni, kjer imam posteljo in vse, kar potrebujem, ter kako dolgo bo treba biti v bolnišnici, pa bom," upa dr. Kotnik Kevorkijan. Oddelek je trenutno preseljen v drugo nadstropje stavbe Oddelka za psihiatrijo, kjer imajo zdaj še manj prostora kot prej. Do nove zgrajen stavbe bodo morali tam potrpeti, a to pomeni vsaj tri leta. Predstojnica poudarja, da za bolnike je poskrbljeno.  

V. d. direktorja Vojko Flis
Andrej Petelinšek
Rušenje je spremljala tudi nekdanja predstojnica Jelka Reberšek Gorišek, ki je več kot 40 let tu delala: "Tukaj smo doživljali težke trenutke, v prostorih, ki že desetletja niso bili adekvatni, kaj šele primerni za sodobno zdravljenje bolnikov." Opozori na nujnost in čimhitrejšo postavitev nove stavbe: "Infekcije so, infekcije bodo. Covid ima rešitev. Mnogo hujša je tiha pandemija, ki se je premalo zavedamo. To je pandemija širjenja odpornih bakterij. To je svetovni problem. Mi ga na bomo rešili, ker novih antibiotikov ni. Samo s preprečevalnimi ukrepi, izolacijo bolnikov lahko to preprečujemo in nova stavba je pot k reševanju številnih problemov v infekciji."
Andrej Petelinšek

Priprave na novogradnjo tečejo po časovnici, je povedal v. d. direktorja UKC Maribor dr. Vojko Flis: "Veseli smo, da je rušenje najstarejše stavbe začetek nastajanja nove stavbe in da bo nastala enako hitro, kot to rušimo. Stavba bi po časovnici bila postavljena do leta 2026." Po načrtih bi tako morali biti v letu 2027 v novi, večji, sodobnejši stavbi, ki bo zgrajena na istem mestu. 

Andrej Petelinšek

Investicijo, težko okoli 70 milijonov evrov, vodi ministrstvo za zdravje, preko urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. Gradbinec, ki bo gradil novo stavbo, še ni izbran. Razpis naj bi bil objavljen v kratke, je povedal Flis. V UKC Maribor si močno želijo, da bo brez zapletov in časovnih zamikov. "V tem trenutku smo v časovnici. Zamudili nismo niti enega samega dneva in jih ne pričakujem," je optimističen v.d. direktorja in poudaril, da cela vzhodna Slovenija novo infekcijsko kliniko nujno potrebuje. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta