(VIDEO) Intervencije gasilcev: So se vozniki že naučili, kako se umikati avtom s sireno? V mestu so problem parkirani avtomobili

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.06.2019 04:59

Primož Osojnik, poveljnik Gasilske brigade Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manj težav je pri gasilskih intervencijah s kombiji, z avomobili pa je v mestu težje. 
Pgd Brezje

Poleg reševalcev so tudi gasilci tisti, ki se podajajo na nujne vožnje. So se vozniki že naučili, kako se umikati avtom s sireno? "Kar se tiče avtocest, se je obnašanje voznikov izboljšalo. K temu je pripomogla akcija Darsa in medijev. Sicer so vmes spremenili 'pravila'. Na začetku je veljalo, da morajo vozila ustaviti skrajno levo na prehitevalnem pasu in skrajno desno na voznem, tako da ostane odstavni pas prazen, mi pa se peljemo med voznim in prehitevalnim pasom. Takrat smo imeli velike težave. Zato so se naknadno odločili, kar je veliko bolje, da se vozniki umaknejo skrajno levo in skrajno desno, na odstavni pas, tako da se lahko mi peljemo po voznem pasu. Vidi se, sodeč po registrskih oznakah vozil, da bolj razvite države (Nemčija, Avstrija, Slovenija) to upoštevajo, medtem ko so vozniki Romunije, Bolgarije, Bosne, Srbije in nekaterih drugih držav vzhoda Evrope slabše ozaveščeni, med njimi tudi vozniki tovornih vozil," opaža Primož Osojnik, poveljnik Gasilske brigade Maribor.
{facebookpost}https://www.facebook.com/GBMaribor/videos/1658234374290917/{/facebookpost}

Razumejo stanovalce, ampak ...

Ko je govor o mestu, pa je to bilo in bo večni problem, dodaja poklicni gasilec. "Arhitekturo in urbano ureditev narekuje zgodovina, spreminjati tega mi ne moremo zaradi potreb intervencij, zato se moramo mi prilagoditi. Tehnične smernice so, kar se tiče gradnje objektov in dovoznih poti oziroma postavitvenih površin, sprejete so bile leta 2017 in povzete po Švici. Veljajo za novogradnje in so zelo dobra zadeva," ocenjuje Osojnik. V njih je določeno, pod katerim kotom je lahko speljan ovinek, kolikšne so širine dovoznih poti, trdota podlage postavitvenih površin, kako velike morajo biti in kje morajo stati. "Težave imamo predvsem z mestnim jedrom, kjer se prilagajamo mi, občina in komunala, kjer se trudijo, da nam omogočijo potrebne dostope do zaprtega dela mesta. Imamo kartice, da lahko zapeljemo v mestno jedro. Bolj problematični so bloki: Nova vas, Borovo naselje. Pri teh blokih je bilo projektirano toliko parkirišč, kolikor je stanovanj, vemo pa, da ima danes vsako stanovanje dve ali tri vozila. Stanovalce razumem, da nimajo kam postaviti avtomobilov, posledično jih parkirajo na razne postavitvene in dovozne površine, zaradi česar imamo večje probleme."

Najhuje je med prometnimi konicami

Na vprašanje, kako bi ocenil Maribor, ko je govor o vozniški kulturi, Osojnik izpostavi, da je to čisto odvisno od vsakega območja mesta. "Odvisno od predela Maribora pa tudi od ure. Dopoldan pri blokih v Novi vasi ni težav. Ljudje so v službah. Popoldan, ob sobotah in nedeljah ter ponoči pa že naletimo na probleme. Tudi center mesta je čez vikend prazen. V času prometnih konic, okoli druge oziroma tretje ure popoldne, pa je že samo preboj z ene strani Maribora na drugo problematičen. Na Koroški cesti in že na Starem mostu pa je večni problem. Iščemo razne alternative. Velik plus za vstop v mesto bo nova Ljubljanska ulica. Prej je nismo uporabljali, ker nikoli nismo vedeli, ali bo vlak ali ne. Če si slučajno prišel v času, ko so se ravno zapornice zaprle, si zaključil, moral obračati in izbrati druge alternative. S podhodom pa bomo lahko tudi mi lažje prišli pravočasno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta