(VIDEO) Štajerska pediatrinja leta 2020 Tina Božičnik: Sistem ni usmerjen v bolnika

Andreja Kutin Lednik
19.12.2020 03:00
Pediatrinja leta 2020 je Tina Božičnik, ki v koronačasu pogreša predvsem stik z bolniki, v običajnih časih pa daljše in bolj celostne obravnave bolnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Božičnik se pediatrije loteva celostno, kar cenijo tako otroci kot starši. Foto: Igor Napast
Igor Napast

Tina Božičnik je zmagovalka izbora Štajerski zdravnik leta po izboru bralcev že drugo leto. V pediatriji je pač še bolj kot pri drugih strujah poleg strokovne analize zelo pomemben tudi odnos. In to dvojni - do otroka in do starša, Tina Božičnik pa razume oba. Z nasveti deluje tudi na drugih platformah in v drugih oblikah, predvsem pa zagovarja celostno obravnavo otroka in staršev - slednjim svetuje predvsem, naj zaupajo sami sebi, ne pa denimo google diagnozam.

Študirala je na medicinski fakulteti v Ljubljani in se prvič zaposlila kot sobni zdravnik v Splošni bolnišnici v Slovenj Gradcu, delala pa je tudi v UKC Ljubljana, in sicer na Oddelku za hipertenzijo. Med specializacijo je delala v UKC Maribor, na Kliniki za pediatrijo, nato pa se je odločila za prehod na primarni nivo - zdaj dela v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru. "Za premik iz UKC Maribor sem se odločila, ker sem prišla v življenjsko fazo, ko sem se naučila slediti sebi, svojim načelom in začela iti svojim sanjam naproti," pravi.

Kraljica med vedami

Igor Napast

Pomembne so številke, količniki, glavarine

Med mamicami, še posebno prvič mamicami, je znana po tem, da zna pridobiti zaupanje otrok, obenem pa pomiriti starše. "Najbolj me veseli in navdaja s ponosom, da se me otroci ne bojijo in z veseljem pridejo v mojo družbo," pravi. In enako velja za starše, saj je uspešno zagnala že več pobud, v katerih svetuje o starševstvu in vzgoji ter razvoju otrok. Pri vsem uporablja predvsem zdrav razum, ki je včasih v labirintih interneta precej redka dobrina, še posebno, odkar je starševstvo postalo top tema preštevilnih spletnih debat. Kaj pa jo pri njenem delu najbolj jezi, utruja, ji jemlje energijo? "Sistem, ki ni usmerjen niti v bolnika in njegovo celostno zdravje niti v zadovoljstvo in zdravje zdravnikov. Pomembni so številke, količniki, glavarine," je neposredna Božičnikova, ki kljub temu in drugim ponudbam ostaja v sistemu javnega zdravstva.

Seveda ne gre mimo epidemije, ki je letos zaznamovala delo in življenje domala vseh zdravstvenih delavcev: "Postalo je težje, predvsem zaradi omejenih kontaktov z ljudmi in povečanega obsega svetovanja po telefonu, kar je veliko težje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta