Vpliv koronavirusa na mariborski turizem: Prazni hoteli in brezupni izgledi

Nina Ambrož Nina Ambrož
12.03.2020 17:34

Obisk turistov v Mariboru drastično usiha, hotelirji razmišljajo o zapiranju hotelov in odpuščanju delavcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odpovedi gostov se vrstijo na celi črti, množično in bliskovito.
Sašo Bizjak

Turizem je zaradi koronavirusa močno na udaru povsod po svetu, nič drugače ni niti v Mariboru, ki poskuša postati turistična destinacija. V Mariboru, kjer so na nivoju občine lani zabeležili 216.777 prihodov gostov, kar je sedem odstotkov več kot leta 2018, in 460.498 prenočitev, od tega 87 odstotkov s strani tujih gostov, se turističnim akterjem podirajo številke in tla. Orisujejo črno sliko in omenjajo psihotične razmere. Odpovedi gostov se vrstijo na celi črti, množično in bliskovito.

Tujih turistov skorajda ni, domači so redki

Zavod za turizem Maribor - Pohorje, ki ga vodi direktorica Doris Urbančič Windisch, povzema izsledke ponudnikov namestitvenih kapacitet, ki poročajo, da "je vpliv koronavirusa na območju Maribora in okolice čutiti predvsem v obliki odpovedi rezervacij. Hotelirji poročajo o praznih hotelih in brezupnih izgledih v naslednjih tednih oziroma mesecih, enako velja za ponudnike gostinskih in drugih s turizmom povezanih storitev. Trenutni neuradni podatki ponudnikov kažejo na okoli 44-odstotni upad zasedenosti hotelskih namestitev, do 30-odstotni upad beležijo gostinski ponudniki in več kot 50-odstotni upad v termah in zdraviliščih." V zadnjih dveh dneh so bili številnih odpovedi rezerviranih vodenih ogledov mesta deležni tudi v mariborskem turističnoinformacijskem centru. Tujih turistov skorajda ni, redki so tudi domači obiskovalci, Mariborčani.

Turizem je zaradi koronavirusa močno na udaru povsod po svetu, nič drugače ni niti v Mariboru, ki poskuša postati turistična destinacija.
Sašo Bizjak

Ljudje potovanja in izlete prestavljajo, odpovedujejo

Da je razumu zavladal strah, ugotavlja Milan Sajko, direktor in lastnik Turistične agencije Sajko. "Novih rezervacij ni, rešujemo obstoječe," pravi in dodaja, da njihova "dejavnost praktično stoji". Tik pred vrhuncem poletne sezone se dnevno ukvarjajo s stornacijami potovanj, izletov. Nedavni obisk cvetličnega sejma v Italiji je odpadel. Pritiski so močni. Ljudje poskušajo turistične aranžmaje prestaviti ali odpovedati ne glede na destinacijo, četudi se ne bojijo okužbe z virusom, ampak morebitnih posledic, težav na mejah, letališčih in s karanteno. Pričakujejo denarno povračilo, čeprav to ni samoumevno kar za vsak aranžma.

Kriznega sestanka (še) niso sklicali

Zavod za turizem Maribor - Pohorje kriznega sestanka ali srečanja s turističnimi akterji v Mariboru še ni sklical. "Za nadaljnje korake bomo sledili priporočilom pristojnih institucij," se sklicujejo na navodila. Poudarjajo, da so v rednih stikih s številnimi posamezniki iz turizma in spremljajo situacijo. Ideje in priporočila, kako naprej, bodo narekovali Slovenska turistična organizacija (STO), gospodarsko ministrstvo in lokalno okolje, pojasnjuje zavod za turizem. Odločitve o dogodkih in prireditvah bodo sprejemali sproti. "To pomeni predvsem odpovedi predstavitev na sejmih v tujini in poslovnih srečanj s partnerskimi organizacijami. Nismo se udeležili predstavitev v Nemčiji in Franciji, prav tako odpovedujemo predstavitev v Avstriji naslednji teden. Eden od ukrepov zadeva spremembe ciljnih trgov promocije v smislu intenzivnega vključevanja domačega tržišča."

Hotelirji poročajo o praznih hotelih in brezupnih izgledih v naslednjih tednih oziroma mesecih.
Marko Vanovšek

Čemu najeti posojilo, če ni prihodkov

A Vasja Ilešič ocenjuje, da bo reklamiranje Slovenije prineslo blažje učinke in šele na dolgi rok, medtem ko bi turistični akterji pomoč potrebovali takoj. Njihovi problemi so kompleksni, izpostavlja: "Mnogi imamo poleg stroškov obratovanja in dela še stroške najemnin in kreditov. Slovenski podjetniški sklad sicer ponuja neke kredite, vendar čemu najeti posojilo, če ni prihodkov, da bi ga odplačevali. To so nekoristni ukrepi in v bistvu smo v težavah sami. S strani države pričakujemo dejanske ukrepe, na primer oprostitev davkov in prispevkov."
O tem, ali so ponudniki turističnih storitev domislili kakšne alternativne programe v svoji dejavnosti, katere scenarije preigravajo, meni: "Alternativa ne obstaja. Za alternativo ni nobenega aparata, če države zapirajo meje, omejujejo in odsvetujejo potovanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta