Vse več je otrok, ki poiščejo pomoč zaradi učnih težav

Andreja Kutin Lednik
17.10.2019 14:04

V Mariboru je za dostop do pomoči za mladostnike dobro poskrbljeno. A svetovalci se soočajo z novimi izzivi, eden njih so učne težave otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Klavž, Alenka Zupančič Danko, Alenka Seršen Fras in Katja Rojs so predstavile aktivnosti svetovalnega centra.
Igor Napast

Center za otroke, mladostnike in starše Maribor se približuje 70. obletnici delovanja in če so se še lani borili s predolgimi čakalnimi dobami, se je stanje zaradi nove zaposlitve letos izboljšalo. Kljub temu, da število njihovih uporabnikov ne upada, temveč raste - lani so pomagali okoli 2500 ljudem ter izvedli okoli 150 delavnic, predavanj, srečanj, pripravili več priročnikov in knjižic, ki so v pomoč otrokom in mladostnikom z različnimi težavami ter njihovim staršem. Med izzivi, ki jih opažajo pri delu z mladimi, so zagotovo v porastu nekemične odvisnosti povezane z novimi tehnologijami. "V Mariboru bomo sprožili pobudo za medresorsko povezovanje, dobro bi bilo, da bi se več institucij, ki se ukvarja s tem področjem, povezalo. Srečujemo se namreč tudi s primeri, ko devetletnik preživi za ekranom šest ur dnevno, med vikendi celo več," opozarja direktorica centra Alenka Seršen Fras.
Izpostavljajo tudi porast števila otrok, ki poiščejo pomoč zaradi učnih težav. Takih je 25 odstotkov. Med njimi jih ima nekaj predvsem težave z motivacijo za učenje, a vse več otrok se bori z resnimi učnimi težavami, torej težavami pri branju, pisanju, računanju, jeziku, pozornosti, motoriki, organizaciji ... Lažje težave lahko pomagajo odpraviti šolski svetovalni delavci in starši, težjim se posvetijo na svetovalnem centru, če gre za večje težave, lahko otrok pridobi odločbo o usmeritvi. Delež otrok s posebnimi potrebami je v šolskem letu 2017/2018 znašal 6,6 odstotkov populacije, znotraj teh pa ima kar 30 odstotkov otrok dve ali več motenj hkrati. "Te težave se ne seštevajo, zanje velja formula 1 plus ena je tri," pove Alenka Zupančič Danko, profesorica defektologije, ki na centru pomaga otrokom z učnimi težavami.
Sodelavci svetovalnega centra so tako pripravili tri zloženke v katerih so zapisali informacije in nasvete o treh vrstah učnih težav, ki so bile doslej manj znane. V njih obravnavajo disgrafijo (težave pri pisanju), dispraksijo (razvojna motnja koordinacije) in neverbalne učne režave (težave pri predelovanju nebesednih informacij).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta