Vzgoja mladih na prvem mestu

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
18.11.2018 06:32

Z nekaj več denarja bi se članska košarkarska ekipa lahko enakovredno kosala tudi s celjsko in kranjsko ekipo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Merisa Dautović v prodoru
Sašo Bizjak

Ženska košarka ima v Mariboru dolgoletno tradicijo, saj je štajerska prestolnica pred desetletji imela dve ekipi, Branik na levem bregu Drave in Železničar na desnem. Leta 1988 je Železničar usahnil, ostal je le Branik, ki pod imenom Žensko košarkarsko društvo (ŽKD) Maribor nadaljuje tradicijo tega športa v mestu ob Dravi. Članska ekipa je vsa leta samostojne Slovenije med najboljšimi, v državnem prvenstvu se praviloma uvršča med najboljše štiri, največji uspeh pa je dosegla decembra 2003, ko je osvojila pokalno lovoriko in v finalu tega tekmovanja premagal celjski Merkur.

Ekipa ŽKD Maribor
Igor Napast

Ciljajo na končnico prvenstva

Člansko ekipo ŽKD Maribor že drugo sezono vodi trener Žiga Ravnikar, ki je pred leti treniral tudi košarkarje. "Z dekleti sem se dobro ujel. Imamo zelo mlado in nadarjeno ekipo, zanjo igrajo kadetinje, mladinke in članice. Štiri igralke so stare dvajset let, vse druge so mlajše. Trudim se, da na tekmah vsem ponudim priložnost za igro, saj le tako igralsko zorijo," pravi Žiga Ravnikar. "Naš cilj v prvenstvu je uvrstitev v končnico, med štiri najboljše ekipe, kamor po kakovosti sodimo. Prvo in drugo mesto sta oddana Celju in Triglavu Kranj, saj sta po kakovosti igralskega kadra in vlaganjih za zdaj razred zase, zato nas čaka boj za tretje oziroma četrto mesto z ekipama Ježice in Ilirije. Treniramo dvakrat na dan, dekleta rada prihajajo na treninge, so prizadevna in verjamem, da se bodo nekatera razvila v odlične košarkarice," je prepričan strateg mariborskih košarkaric.

Trener Žiga Ravnikar je predah izrabil za nasvete igralkam.
Igor Napast
Elma Dautović med metom na koš
Igor Napast

Zelo zadovoljni v Mariboru

Med igralkami ŽKD Maribor je nekaj takih, ki si zaslužijo pozornost. Med njimi sta reprezentantki, 20-letna Tina Cvijanovič in leto dni mlajša Merisa Dautović. "Za ŽKD Maribor igram pet let, prej sem igrala za klub iz Murske Sobote, saj prihajam iz Prekmurja. V Maribor sem se preselila zaradi šolanja in košarke. Odločitev je bila prava, saj sem v mariborskem klubu zadovoljna, igralke se dobro razumemo na igrišču in zunaj njega. Tudi igralsko sem napredovala. Žal me že dva meseca tare poškodba. Okrevanje dobro poteka, začela sem že tekati in izvajati nekatere vaje, igrati pa še ne morem. Težko je gledati soigralke, kako se na tekmah trudijo, pomagati pa jim ne morem. Upam, da bom kmalu spet zaigrala za klub in reprezentanco. Prihajajo pomembne tekme v boju za končnico, v kateri želimo prikazati kar se da dobro košarko," je optimistka Tina Cvijanovič.
Merisa Dautović je Trboveljčanka, v Maribor pa se je preselila predvsem zaradi košarke. "V mariborskem klubu se dobro počutim. Vsi so me dobro sprejeli, tudi ozračje v ekipi je odlično. V prvenstvu ciljamo na uvrstitev v končnico in z igrami prikazujemo, da si zaslužimo mesto pod vrhom lestvice. Košarko igram predvsem za osebno zadovoljstvo in sprostitev, seveda pa me, podobno kot soigralke, preveva tekmovalnost. Na treningih mi nič ni težko, uživam v njih, podobno na tekmah. Sem reprezentantka ekipe do 20 let, rada bi zaigrala v članski vrsti, a ker je konkurenca za vsako igralno mesto velika, bo treba preliti še veliko znoja. O odhodu v tujino še ne razmišljam, morda čez leto ali dve, ko bom igralsko bolj zrela," je povedala Merisa Dautović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta