Zakaj Bistričane vznemirjajo Albanci

Nina Ambrož Nina Ambrož
29.05.2019 18:49

Koliko resnice je v mitih, ki se v Slovenski Bistrici razraščajo okoli priseljencev s Kosova, in kako vroč kostanj sta njihovo neznanje slovenščine in prejemanje socialnih pomoči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Slovenska Bistrica je majhno mesto, v katerem vsak na videz pozna vsakogar, prišleki so hitro opazni, sploh če so druge narodnosti ali kulture. Tako so osrednja tema določenega dela (zlasti politične) javnosti v zadnjih mesecih postali albanski priseljenci, okoli njih se gradijo nezaupanje, strah, stereotipi, nestrpnost in tudi odpor.
Statistike resda kažejo povečano priseljevanje tujcev v Slovensko Bistrico, predvsem Albancev s Kosova - skoraj 700 jih ima dovoljenje za prebivanje na območju upravne enote Slovenska Bistrica, tujcev je skupno nekaj več kot 1600, vendar ob obisku mesta, kjer je skoncentrirano priseljevanje, ni opaziti nič nenavadnega, zaradi česar bi morali sprožiti alarm. Poskušali smo raziskati stanje in preveriti mite, ki krožijo med ljudmi.

Vzrok za priseljevanje pomanjkanje delovne sile

"V Slovenski Bistrici se dogaja podobno kot drugod, situacija je verjetno simptomatična v vseh večjih krajih. Priseljevanje je povezano s pomanjkanjem delovne sile v Sloveniji," župan Ivan Žagar išče razloge in izpostavi kadrovsko podhranjene panoge: gostinstvo, kovinarstvo - varilstvo in gradbeništvo, v katerem večinski delež delavcev že nekaj časa predstavljajo Bosanci, Srbi in Albanci. Zaposlitev tujca je najpogostejši razlog za selitve, utemeljujejo tudi druge institucije, na drugem mestu je pri izdaji bivalnih dovoljenj združitev družine.

Na enem naslovu desetine tujcev in vprašanje nadzora

Koliko resnice je v informacijah, da naj bi na enem naslovu in v eni hiši živelo tudi več deset (menda 70) tujcev, ni mogoče potrditi. Namigovanj, da je Slovenska Bistrica morda le spalno-bivalna točka in odskočna deska tujcem za delo v Avstriji ali drugih državah, župan a priori ne zavrača, vendar pravi, da dokazov nima. Ne spreneveda se niti ob namigovanju, da bi ob migracijah lahko šlo tudi za tako imenovano priseljevanje na črno. Je mogoče, prikima Žagar. V kakšnih razmerah živijo tujci, tudi velja razmišljati.

Igor Napast

Zadrega in molk ob socialnih transferjih

V zraku je tudi vprašanje o brezposelnih ženskah, ki spremljajo svoje može, pretežno delovne migrante, v Slovensko Bistrico, in o socialnih transferjih, ki jih prejemajo. Tujci albanske narodnosti so v večini muslimani, odraščali so v drugačnem okolju, kulturi in vloga njihovih žensk je drugačna - žene praviloma niso zaposlene in ostanejo doma.
Marjana Bravc, direktorica mariborskega Centra za socialno delo (CSD), pod okrilje katerega spada bistriška enota CSD, pravi, da njihov "informacijski sistem baze socialnih podatkov ne beleži po narodnosti, zato podatkov o številu prejemnikov socialnih transferjev albanskim priseljencem ne moremo podati".

Ivan Žagar: "Vsak prejemnik socialnih transferjev bi moral vsaj del te pomoči oddelati z družbenokoristnim delom."
Sašo Bizjak

Težave v zdravstvu in izobraževanju

Sporazumevanje, neznanje ali pomanjkljivo znanje slovenskega jezika je ena bolj perečih težav, izrazita v šolstvu in zdravstvu. Direktorica Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica Jožefa Hren Lešnik je povedala, da so zaradi povečanega števila albanskih priseljenk, ki ne govorijo slovensko, na delovno mesto medkulturni mediator preko javnih del za eno leto zaposlili žensko albanske narodnosti, ki obvlada oba jezika in ima medicinsko izobrazbo. Deluje kot spremljevalka in prevajalka v patronaži, na terenu in v ambulanti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta