Zakaj del Peker ostaja brez kanalizacije in kako Meranovo vključiti v turistični zemljevid Maribora

Igor Selan
25.05.2021 19:15
Vodstvo mariborske občine nadaljuje obiske mestnih četrti in krajevnih skupnosti. Tokrat sta se župan Arsenovič in podžupan Medved ustavila v Limbušu in Pekrah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podžupan Samo Peter Medved, predsednik KS Limbuš Andrej Šauperl in župan Saša Arsenovič so si v Limbušu ogledali tudi Čeligijevo hišo. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Župan Saša Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved nadaljujeta obiske mestnih četrti (MČ) in krajevnih skupnosti (KS), danes sta se oglasila v KS Limbuš in KS Pekre. V Limbušu so letos izjemno zadovoljni, v naslednjih mesecih bodo namreč končno deležni investicij, na katere so čakali več kot tri desetletja. "Spodnji Limbuš bo končno dobil kanalizacijo in vodovod, dela so tik pred začetkom. Seveda pa imamo v Limbušu tudi druge probleme in želje, kot je urbana ureditev okolja, medgeneracijski dom, ki smo si ga zamislili že pred leti, a zaradi pomanjkanja denarja žal ne tudi realizirali. Vsekakor moram povedati, da imam po teh pogovorih dober občutek," je povedal predsednik KS Limbuš Andrej Šauperl.

Velik izziv Čeligijeva hiša

Da razmišljajo, kako hkrati z gradnjo kanalizacije in vodovoda v Limbušu urediti še več drugih stvari, od pločnikov do javne razsvetljave, pa je povedal Arsenovič in izpostavil potrebo po ureditvi še dveh lokacij v naselju. "Prvi izziv je tako imenovana Čeligijeva hiša, stavba, fascinantna sama po sebi, ki je tudi v celoti v naši lasti, tako da lahko brez dodatnih omejitev razmišljamo o umestitvi vsebin. Vsekakor bi v njej lahko bil urbani center, za svoje potrebe bi jo lahko uporabljala KS, v njej bi lahko bila tudi dvorana za razne predstavitve in še kaj. Zdaj bomo najprej pristopili k idejni zasnovi, nato k natečaju, da bomo imeli objekt pripravljen za neke nove čase," je poudaril Arsenovič.

Čeligijeva hiša
Sašo Bizjak

Kot drugi izziv pa je izpostavil vključitev Meranovega v turistični zemljevid mesta. "Tu nas, skupaj z Biotehniško fakulteto, čaka še veliko dela. Vsekakor bo treba preveriti, ali je mogoče Meranovo z mestom povezati tudi s kolesarsko stezo, pa tudi sicer bo treba tu urediti vso infrastrukturo, saj bi lahko kdo od gostov mislil tudi, da se je zmotil," je sedanje stanje slikovito opisal župan.

Da bo sosed sosedu samo sosed

V Pekrah pa so izpostavili predvsem perečo problematiko kanalizacije. Kot kaže za zdaj, namreč zaradi nerešenih lastniških zadev dela Peker ne bo mogoče navezati na kanalizacijo. "To je res pereč problem, še posebno, ker naj bi šlo za veselo novico, a se je zataknilo pri nerešenih zemljiškoknjižnih razmerjih. Zdaj bomo to reševali s pomočjo občine, da bodo krajani, ki so izpadli iz načrtovanega priklopa na omrežje, tega deležni morda vsaj v prihodnje," je povedala predsednica KS Pekre Zvonka Debenak. "Upam, da bomo zadevo vendarle rešili še v okviru tega projekta, da bomo torej stopili skupaj in našli rešitev, ki bo dobra za vse. Da bo sosed sosedu samo sosed in bo tudi ta aglomeracija dobila dodatek, ki ga v načrtu zdaj ni, ker pač projekta tam, kjer ni urejenih lastniških zadev, ni mogoče izvajati," je odgovoril Arsenovič.

Kot je še povedala Debenakova, so govorili še o Domu kulture, kjer ima svoje prostore tudi krajevna skupnost. Objekt je namreč v preteklosti že bil delno saniran, a hidroizolacija spodnjih prostorov ni bila izvedena uspešno. Podobne težave pestijo tudi gasilski dom, v katerega zamaka bližnji potok.

Bezjakovo ulico v Pekrah naj bi preplastili še letos, po prenovi naj bi bila sposobna prenašati tudi obremenitve težkih tovornjakov, s katerimi s Pohorja v dolino spravljajo les. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Še letos preplastitev Bezjakove ulice

Kot drugod se tudi v KS Pekre niso izognili prometni problematiki in pri tem izposlovali obljubo, da bo občina še letos preplastila Bezjakovo ulico. Po prenovi naj bi bila cesta sposobna prenašati tudi težke tovornjake. "To je zelo pomembno, ko se namreč na Pohorju izvaja sečnja, se ves ta les po Bezjakovi spravlja v dolino in pri tem obremenitve krepko presegajo sposobnosti ceste, ki ni bila grajena za tako težke tovore," je opozorila Debenakova.

Da so prometni problemi širši, pa je opozoril župan Arsenovič: "Pesti nas tudi prometna varnost, predvsem, kako rešiti problem pešcev in kolesarjev na velikokrat ozkih cestah. Upam, da bomo tu našli celovito rešitev, denimo v okviru kolesarskih povezav z mestom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta