Zakaj je rezervna proga za Lisico na Mariborskem Pohorju pod vprašajem

Aljoša Peršak
06.11.2021 06:00
Če se v nekaj dneh ne bo začela sečnja gozda pri Špelcinem logu, bodo priprave na zimsko sezono prehitele načrte o ureditvi nove smučarske proge na Pohorju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna snega, ki omogoča zasneževanje pri pozitivnih temperaturah, že puha sneg v izteku Snežnega stadiona. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Napovedi, da bo Marprom do 15. novembra uredil novo smučarsko progo na Mariborskem Pohorju, ki bi jo lahko v primeru premalo snega uporabili tudi kot rezervni scenarij za Zlato lisico, se ne bodo uresničile. Ker bodo sredi meseca začeli po smučiščih razporejati snežne topove, obstaja celo možnost, da nove proge od vrha nekdanje vlečnice Habakuk do Trikotne jase, ki bi potekala po desni strani mimo koče Luka, za letošnjo sezono sploh ne bodo pripravili. Kje se je zataknilo?

V Marpromu pojasnjujejo, da so svoj del opravili: "Doslej smo že odstranili kovinsko konstrukcijo nekdanje vlečnice Habakuk in njene betonske temelje. Sedaj čakamo na sečnjo dreves, ki je v pristojnosti podjetja Slovenski državni gozdovi. Upamo, da bo sečnja opravljena pravočasno, po tem pa nas čakajo še zemeljska dela oziroma ravnanje terena." Da bi progo prilagodili pogojem FIS za organizacijo tekem na najvišjem nivoju, je namreč treba pri Špelcinem logu posekati 420 dreves (55 iglavcev in 365 listavcev) v skupni količini nekaj manj kot 400 kubičnih metrov.

Andrej Petelinšek

Zakaj zamuja sečnja gozda?

Da imajo težave pri iskanju izvajalca sečnje, so se odzvali v družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG). Izvedli so že tri postopke javnega naročanja, a v nobenem primeru niso prejeli ponudbe za izvedbo del. "Glavni razlog za nezanimanje izvajalcev sečnje in spravila za izvedbo del je v tem, da na trgu že nekaj časa (od maja posebej izrazito) primanjkuje izvajalcev, s čimer se srečujemo tudi na večini drugih območij državnih gozdov," pojasnjujejo v SiDG. Nezanimanje izvajalcev za izvedbo del bi lahko deloma izhajalo tudi iz dodatnih zahtev, ki so povezane s tem, da je delovišče v bližini smučišča in priljubljenih rekreativnih površin, dodajajo. "Les in sečni ostanki se bodo s traktorsko prikolico morali izvoziti na območje jase, do katere vodi gozdna cesta, in od tam naprej z gozdarskimi tovornjaki v dolino. Ko se bodo dela začela, bo treba postaviti opozorilne table in zavarovati območje sečnje zaradi pohodnikov in gorskih kolesarjev," so poudarili v SiDG.

Slovenski državni gozdovi bodo z Marpromom poskušali najti rešitev za nastalo situacijo in preverili možnosti za pravočasno izvedbo sečnje in spravila. "Dodatna težava je namreč, da so tla po zadnjem deževju močno razmočena in obstaja velika verjetnost poškodovanja tal z gozdarsko mehanizacijo," so še opozorili. Direktor Marproma Bernard Majhenič na to odgovarja, da če bodo v SiDG njim dovolili sečnjo gozda, bi lahko progo uredili še pravočasno, torej še preden teren prekrije ali umetni ali pravi sneg.

Zelo dobre izkušnje s tovarno snega

Nekaj umetnega snega pa je že v izteku Snežnega stadiona, saj so v Marpromu zagnali tovarno snega, ki omogoča zasneževanje pri temperaturah nad nič. "Izkušnje z njenim delovanjem so zelo dobre, saj smo v minulih sezonah s tovarno snega uspeli izdelati snežno podlago na nekaterih kritičnih mestih. Bi pa za celovito rešitev potrebovali tri takšne naprave. V preteklih sezonah se je izkazalo, da je z vidika zagotovitve ustrezne snežne podlage najbolj kritična točka iztek Snežnega stadiona, kjer je naprava nameščena sedaj in bo zato tam tudi ostala," so pojasnili v Marpromu.

Začetek nove smučarske sezone na Mariborskem Pohorju načrtujejo v drugem vikendu decembra. Če bodo poleg žičnic in smučišč ob veljavi pogoja PCT lahko obratovali tudi hoteli, apartmaji in gostinski objekti, v Marpromu računajo na boljše rezultate kot v minulih dveh sezonah, so še poudarili.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta