Zanimajo jih turizem, mlekarstvo ... Vljudnostni obisk Perujcev na Štajerskem

Jana Juvan Jana Juvan
29.01.2019 12:27

Župan Maribora Saša Arsenovič je v okviru vljudnostnega obiska sprejel delegate iz Peruja, v MRA si želijo tudi gospodarskega sodelovanja in konkretnih poslov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Arsenovič se rokuje Carlosom A. Lopez Ruizom, podpredsednikom gospodarske zbornice, proizvodnje in turizma San Martin
Sašo Bizjak

Danes je mariborski župan Saša Arsenovič v Mestni hiši Rotovž sprejel delegate iz Peruja. Šlo je v prvi vrsti za vljudnostni obisk, ki je plod evropskega projekta, si pa v prihodnje obetajo, da bi se iz njega lahko razvilo tudi kakšno gospodarsko sodelovanje. "Najprej je treba stkati dobre človeške odnose in potem se včasih zgodijo tudi neverjetne zgodbe. Ne glede na veliko distanco do Peruja je očitno zanimanje tako z njihove strani kot tudi na naši. Upam, da bo naše gospodarstvo uspelo prodati nekaj za nas značilnih produktov - vem, da je tema mleko in naše odlično vino. V upanju na dobre gospodarske rezultate in nedvomno tudi v turistične pozdravljam takšne dogodke," je dejal Arsenovič.

Izmenjava znanj in izkušenj

Do obiska je prišlo sicer na podlagi evropskega projekta, v katerega je vključena Mariborska razvojna agencija (MRA). V osnovi gre za projekt izmenjave dobrih praks, predvsem na področju kmetijstva, je povedal direktor MRA Mihael Leskovar. "S Perujem smo si zelo podobni, oboji se ukvarjamo s povezovanjem lokalnih ponudnikov in proizvodov ter s tem, kako jih postaviti na trg. Zanima jih tudi področje pametne specializacije in kako v mestu poteka privabljanje tujih investicij. Gre torej za izmenjavo znanj in izkušenj. Morda bo nato nadgradnja v kakšnem skupnem projektu ali pa pri konkretnih poslih podjetij," razloži Leskovar. 

Zanimajo jih turizem, mlekarstvo in vinogradništvo

In kaj si obetajo Perujci? "Prišli smo, ker želimo na splošno izboljšati odnose med Latinsko Ameriko in Evropo. To naj bi bil prvi stik, ki naj bi pospeševal odnose, izboljšal izvoz in uvoz z obeh strani. Prvič smo tako prišli, da bi videli, kakšni so potenciali ene in druge regije, kajti za posle je treba imeti obe smeri," je dejal Carlos A. Lopez Ruiz, podpredsednik gospodarske zbornice, proizvodnje in turizma Sam Martin. Potrdil je, da jih posebej zanima turizem pa tudi področji mlekarstva in vinogradništva. Županu pa je simbolično izročil perujsko kavo iz visokogorskega mesta San Martin.  
Delegati se bodo srečali tudi z nacionalnimi ministrstvi in njihovimi organi v sestavi, pristojnimi za kmetijstvo in gospodarsko sodelovanje, so še sporočili z občine. Ogledali si bodo tudi Kmetijsko zadrugo na Ptuju in obrat Pomurskih mlekarn v Ljutomeru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta