Zastoji v Šentilju: "Meja EU je v Šentilju"

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
30.08.2019 18:45

Nadzor avstrijsko-slovenske meje dnevnim migrantom para živce. Avstriji se dovoljenje za nadzor notranjih meja izteče 13. novembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čaka se od 20 minut do dve uri, včasih cariniki ne preglejujejo ničesar, drugič dosledno dokumente, tovornjake in kombije.
Sašo Bizjak

Tisti, ki se vsakodnevno vozijo na delo v Avstrijo, so na nogah. Tokrat ne zaradi dvojnega obdavčevanja, ampak zaradi dolgih kolon, ki nastajajo pri prečkanju državne meje. "Meja EU je v Šentilju," je eden od razburjenih komentarjev pod debatami, ki so se minule dni vrstile na družbenih omrežjih.
Zastoji na novem in starem šentiljskem mejnem prehodu nastajajo zaradi poletne sezone in hkratne mejne kontrole, s katero Avstrijci preprečujejo nelegalne prehode migrantov. Čakalne dobe v času gneče, ki se pojavlja zelo nepredvidljivo, so po pripovedovanju naših sogovornikov od 20 minut do dve uri, cariniki pa preverjajo zelo različno - včasih nič, včasih dokumente in zadnje sedeže osebnih avtomobilov. Minulo nedeljo zvečer se je večkilometrska kolona raztezala vse do cestninske postaje Dobrenje. "Avstrijci so dosledno pregledovali dokumente pa tudi tovornjake, da ne bi tihotapili migrantov. Tudi jaz sem moral odpreti vrata svojega kombija," je za Večer pripovedoval Bojan Mendek, kuhar in picopek, ki dela v eni od gostiln v Strassu. Pravi, da se zelo redko znajde v gneči, ko se to zgodi, mu ne preostane drugega, kot da šefa obvesti, da bo zamudil.

"Stesno in utrudljivo"

Zastoji parajo živce Barbari Pregl Breznik, ki se do delovnega mesta v Avstriji vsak dan vozi 60 kilometrov. "Danes (v ponedeljek, op. p.) sem šla na pot dve uri pred pričetkom delovnega časa, pa še nisem vedela, ali se bo izšlo. Zelo je stresno in utrudljivo," je ogorčena. Najhujše je zjutraj in konec tedna, ko so ceste obremenjene s turisti. "Kolone se niso bistveno skrajšale niti ponoči niti v začetku tedna, po zamenjavi turističnih izmen," je opisala. Možne so alternativne poti (manjši mejni prehodi, kot sta Jurij in Cmurek), vendar, pojasnjuje sogovornica, te vzamejo vsaj še dodatnih 20 minut, "zato kolebaš in tehtaš, ali naj tvegaš čakanje v zastoju." Doda, da je v Avstriji zaposlena že pet let, a ne pomni tolikšne gneče kot letos, daljše kolone pripisuje avstrijskemu poostrenemu nadzoru.

Sašo Bizjak

Avstrijci: Kriva tudi nepripravljenost potnikov

Na policiji avstrijske zvezne dežele Štajerske pravijo, da nadzor na meji s Slovenijo izvajajo v okviru zakonskih pooblastil. "Policistke in policisti se pri tem trudijo v skladu z določili EU, da promet potnikov in vozil na osnovi šengenskega pravnega reda poteka karseda tekoče. Zaradi počitniške sezone in s tem povečanega števila vozil, zaradi gradbišč na avtocestah in morebitnih cestninskih postaj smo seveda priča daljšim čakalnim dobam tudi na mejah. Promet je velikokrat upočasnjen tudi zato, ker potniki ob prehodu čez mejo nimajo pripravljenih osebnih dokumentov in jih ob prihodu na mejo iščejo po torbah in predalih ali jih morajo celo vzeti iz prtljažnika," je povedal Jürgen Haas, tiskovni predstavnik policije avstrijske zvezne dežele Štajerske. Kot pojasnjuje, je največja gneča med petkom in nedeljo zaradi turistov, občasno pa tudi ob delovnih dnevih, zlasti med peto in osmo uro zjutraj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta