Digitalizacija procesa merjenja delovnega časa: "Štemplanje" kot preteklost

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
21.06.2023 03:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koristi naj bi imeli tako vodje v podjetjih kot zaposleni. 
Andrej Petelinsek

Kadrovski bazen v Sloveniji in regiji je vedno bolj prazen. Podjetja se borijo za kadre, še posebej talente, in jih skušajo pridobiti na mnoge načine. Uvajajo tudi nove tehnološke rešitve, ki digitalizirajo procese, podpirajo sodobne oblike dela in povečujejo produktivnost. Primer takšne napredne tehnološke rešitve je integracija Špicinega Time&Spaces za kontrolo delovnega časa in SAP. Z njo lahko podjetjem pomagajo pri oblikovanju sodobnega delovnega okolja, digitalizaciji in dvigu produktivnosti.

Tone Stanovnik: "Digitalna revolucija spreminja tudi upravljanje s časom."
Osebni Arhiv

"Inovativnost in internacionalizacija sta največkrat omenjena kot glavni vir potenciala slovenskega gospodarstva. Pogosto pa pozabimo na interno organiziranost, sodobno delovno okolje, vlaganje in dobro vodenje zaposlenih ter digitalizacijo procesov na teh področjih. Špicina rešitev, skupaj s SAP certifikacijo, tudi največjim zaposlovalcem omogoča povečanje konkurenčnosti prav na teh področjih," pojasnjuje Tone Stanovnik, direktor in večinski lastnik Špice International.

Njegovo načelo je "čas je zlato". To, kako uspešno ga izkoristimo, pa nas loči od povprečja, pravi. Še posebej, če smo direktorji podjetja z nekaj sto ali celo tisoč zaposlenimi. Rezultati so pomembni. A še bolj pomembno je, da jih dosežemo v čim krajšem času. Digitalna revolucija spreminja tudi upravljanje s časom. Na področju planiranja, spremljanja in analize prisotnosti in odsotnosti sodelavcev so rešitve Špice postale že nenadomestljive v marsikaterem podjetju.

Koristi imajo tako vodje kot zaposleni. Vodje pridobijo orodje, ki omogoča dinamično planiranje delovnega časa, spremljanje časa po projektih in analitiko, ki omogoča optimizacijo bodočega razporejanja sodelavcev, usklajenega z zahtevami trga, ki so glavno gonilo vsakega podjetja. Na drugi strani pa zaposleni lahko kar na mobilnih telefonih (ali informacijskih terminalih) kadarkoli in od koderkoli dostopajo do svojih podatkov o posameznih segmentih delovnega časa (fizični prisotnosti, delu na daljavo, nadurah, bolniških odsotnostih, dopustih, delu ob praznikih …). Preko mobilne opreme ali internetnega dostopa od koderkoli lahko spremljajo dinamično planirane urnike, ki jim jih pripravlja vodja, in se eventualno avtonomno usklajujejo s sodelavci za posamezno nadomeščanje, seveda vse v okvirih, ki jih določi podjetje.

"Na ta način podjetja razbremenijo vodje tako administrativnega dela kot usklajevanja. Sodobna evidenca delovnega časa je daleč stran od poenostavljene in zadnje čase zelo osovražene besede 'štemplanje'. Gre za dinamično planiranje, spremljanje dela po projektih in posameznih strankah, fleksibilno usklajevanje raznih kategorij prisotnosti in odsotnosti ter za dobro analitiko," dodaja Stanovnik. Med uporabniki so že Iskra Mehanizmi, Slovenske železnice, Pošta Slovenije, Gorenje, Univerza v Ljubljani, Spar, Kolektor, Intereuropa, Domel in drugi. Kakšne so njihove izkušnje? "Čeprav naše podjetje zelo hitro raste, nam integracija SAP omogoča, da lahko delo v kadrovski službi opravlja enako velika ekipa. Špica se je izkazala za zelo kooperativnega poslovnega partnerja, ki nudi strokovno podporo skozi celoten projekt implementacije. Poleg tega je dobro vzdrževanje sistema ključno za naše podjetje, saj upravljamo veliko trgovin in neprestano odpiramo nove," pojasni Helena Šubelj, kadrovska direktorica Spar Slovenija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta