(FOTO) Naj mladi vidijo, da imajo tudi doma dovolj kariernih izzivov

Brina Kerič
06.09.2022 06:00

Če so v podjetjih lahko še pred petimi leti rekli, da se ukvarjajo z iskanjem in selekcijo kandidatov kot delodajalci, se danes ukvarjajo le še z iskanjem kandidatov. Je pa dragoceno, da mladi spoznajo vse svoje priložnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi so se lahko seznanili z zaposlitvenimi možnostmi v domačem okolju.
Brina KERIČ

Predvsem iskanju kadrov in predstavitvi zaposlitvenih možnosti v domači regiji je bila namenjena Tarča priložnosti, izobraževalni in mreženjsko-povezovalni dogodek, ki je potekal v Velenju. Zbrane podjetnike je pred pričetkom predavanj nagovoril župan Peter Dermol, ki je poudaril pomembnost izobraževanja na temo iskanja bodočih kadrov, ustvarjanja novih zaposlitvenih mest in možnosti financiranja za podjetja. Želi si, da bi čim več mladih imelo interes ostati v regiji in delovati v lokalnem okolju.

Dejan Stamenić je predaval o iskanju kadrov.
Brina KERIČ

Ker v prihodnosti Savinjsko-Šaleško regijo časa precej sprememb in ker se vedno več mladih zaradi zaposlitvenih možnosti izseljuje, so pri Saša inkubatorju v sodelovanju z Mestno občino Velenje (MOV) organizirali dogodek, imenovan Tarča priložnosti. Prvi del je potekal v Kreativnem centru Čuk in je bil namenjen predvsem izobraževanju podjetnikov. Dejan Stamenić iz podjetja Adecco je podjetnikom svetoval o tem, kako lahko pridejo do dobrih kadrov, o možnostih financiranja podjetij sta govorila dr. Sabina Žampa in Aleksander Dolenc iz podjetja Riso. Drugi del pa je bil namenjen predvsem spoznavanju mladih z lokalnimi podjetji in zaposlitvenimi možnostmi.

Nič več selekcije, le še iskanje kandidatov

Dejan Stamenić pravi, da je leta 2017 več kot 30 odstotkov delodajalcev imelo težave pri pridobivanju kadrov, danes pa se s tem sooča skoraj vsak. Danes živimo v poplavi ponudb za delo, mladi kompetentni kandidati namreč imajo izbiro. Izpostavil je, da je za podjetnike pomembno predvsem to, da se postavijo v kožo kandidatov in razmišljajo o tem, kaj bo kandidate pritegnilo pri njihovem podjetju. "Če smo lahko še pred petimi leti rekli, da se ukvarjamo s storitvijo iskanja in selekcije kandidatov kot delodajalci, se danes ukvarjamo le še z iskanjem kandidatov," je povedal.

Tarčo priložnosti je pripravil Saša inkubator.
Brina KERIČ

Izobraževalnemu delu je sledil še zabavni, mreženjsko-povezovalni, ki so se ga udeležili dijaki Šolskega centra Velenje in študenti Fakultete za tehnologijo polimerov Slovenj Gradec ter Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. Predstavniki enajstih regijskih podjetij so v kratkih predstavitvah skušali prepričati mlade poslušalce, da svojo zaposlitveno pot pričnejo pri njih. Namen tega je bil, da spoznajo, katera podjetja so v njihovi regiji, kje lahko najdejo zaposlitev, kaj jim kot potencialni delodajalci nudijo in kaj iščejo pri bodočih kadrih.

Dr. Simon Kulovec je velenjskim dijakom in študentom predstavljal podjetje Podkrižnik. Kot pravi, se takšnih dogodkov radi udeležijo, predvsem zato, da svoje izkušnje podelijo z drugimi podjetniki in mladim predstavijo, kaj delajo in iščejo pri bodočih kadrih. "To je dobra priložnost, da mladi vidijo, da se v tej regiji nekaj dogaja in da imajo tudi doma dovolj izzivov."

Priložnost za mlade, da so spoznali podjetja v regiji

Predstavitve se je udeležila tudi Andreja Stopar, soustanoviteljica podjetja Malinca, ki ima v Velenju tako sedež kot poslovalnico. Kot pravi, je dogodek odlična priložnost za iskanje bodočih kadrov in predstavitve podjetja. "Zdelo se nam je, da je ta dogodek dobra priložnost, da mladim povemo in dokažemo, da je tudi na tem območju mogoče najti dobre delodajalce in si tukaj ustvariti življenje," pravi Stoparjeva.

Brina KERIČ

Večina udeleženih dijakov in študentov je bila nad dogodkom navdušena, saj so se jim predstavila različna podjetja, ki jih marsikdo sploh ni poznal. 19-letna dijakinja Nika meni, da je bil dogodek dobra priložnost, da spozna, kakšne možnosti ima za zaposlitev v domači regiji: "Zelo mi je bilo všeč. Ker še ne vem, kaj bi rada v življenju počela, je bil ta dogodek res dobrodošel, da sem spoznala, katera podjetja v tej regiji so in kaj iščejo pri bodočih kandidatih za zaposlitev," pravi dijakinja četrtega letnika programa gastronomija in turizem. Podobnega mnenja je tudi njena sošolka, 19-letna Taja: "Za polovico podjetij, ki so se predstavila, sploh nisem vedela, da so v bližini," je povedala. Kot pravi, je to dober način, da spoznaš domačo regijo in domača podjetja ter tako širiš svoja obzorja in morda najdeš nekaj, kjer se vidiš v prihodnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta