Ledinek Engineering: Za njimi je izjemno leto

12.10.2021 11:37
Toda poslovni rezultat vodilna predstavnika Ledinek Engineeringa, Gregor Ledinek in Andrej Novak, pripisujeta uspešnemu še predkoronskemu delovanju podjetja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobri rezultati so plod dobrega delovanja pred epidemijo koronavirusa.
 
Rene Gomolj

Hoško podjetje Ledinek Engineering, katerega večinski lastnik je Gregor Ledinek in ob Andreju Novaku tudi direktor podjetja, je lansko leto poslovalo zelo dobro. Prihodke iz prodaje so povečali za polovico, na 58,5 milijona evrov, čisti dobiček je s predlanskih treh milijonov zrasel na impozantnih 12,6 milijona evrov. "Ti dobri rezultati so še plod našega dobrega delovanja pred epidemijo koronavirusa, saj se v naši branži pogodbe sklepajo za kakšno leto ali dve vnaprej. Zelo dobro smo poslovali na trgih Rusije, Kanade in Nemčije, doma pa dosegli zgolj en odstotek prihodkov," povesta Ledinek in Novak, ki največ zaslug tako dobremu poslovnemu rezultatu pripisujeta izpopolnjeni liniji strojev za križno lepljene (lesene) plošče, uporabljane v gradbeništvu, trajnostna (lesena) gradnja v gradbeništvu pa zadnja leta beleži izrazito pozitiven trend rasti.

Trenutno z rekordnim številom zaposlenih

"Naše podjetje je privlačno za zaposlitev ne le zaradi plače, ampak ker si je v njem mogoče zgraditi kariero tudi za naprej," meni Gregor Ledinek.
 
Igor Napast

Podjetje Ledinek Engineering je lani dodatno zaposlilo okrog 30 ljudi in trenutno ima rekordnih 218 zaposlenih. Približno sto je inženirjev, pri čemer je ta kader sila težko dobiti. Tudi zaradi tega ne preseneča, da je povprečna bruto plača zaposlenega v podjetju 3300 evrov, za izkušenega inženirja pa je lahko še nekaj višja. Letos so zaposleni prejeli 1500 evrov regresa, lani decembra tudi 1284 evrov bruto božičnice za poslovno uspešnost posameznih zaposlenih in celotnega kolektiva.

"Naše podjetje je privlačno za zaposlitev ne le zaradi plače, ampak ker si je v njem mogoče zgraditi kariero tudi za naprej," meni Gregor Ledinek in doda, da dobro poslujejo tudi letos, nastaja pa nekaj motenj pri dobavi elektronskih komponent za njihove stroje, podvojila se je tudi cena jekla. "Ker so pogodbe sklenjene toliko časa vnaprej, je težko višje stroške prevaliti na kupce. Letošnji prihodki bodo podobni lanskim, dobička pa bo nekaj manj," napovedujeta Ledinek in Novak.

Največ težav za prodajnike

Kaj pa delovanje podjetja v koronskem obdobju? "Vedno ni bilo enostavno, sploh v določenih državah, recimo Kanadi, kjer so za naše inženirje na montažah sledile dvotedenske karantene v hotelih. Težavno delo so imeli tudi naši prodajniki pri vzpostavljanju osebnega kontakta s kupci, ki pa je pri naših večmilijonskih projektih nujen. Tu so lahko potem imeli domači konkurenti prednost pred nami. Tako da je naš največji izziv v prihodnje, kako vzpostaviti prodajno mrežo, ki bo v času, kot je koronski, bolj učinkovita," napovedujeta sogovornika in verjameta v svetlo prihodnost podjetja iz Hoč.

V Ledinek Engineering so že prejeli nagrado Podravsko podjetje leta 2018, prevzel jo je direktor in večinski lastnik Gregor Ledinek.
 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta