Študentske nastanitve: V študentskem domu ali pri zasebniku? S subvencijo ali brez?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
07.09.2023 05:30

Vsaka oblika nastanitve v času študija ima določene prednosti in tudi določene pomanjkljivosti. Kako se izogniti pogostim težavam študentskega najema sob ali ležišč pri zasebnikih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
college female students studying in room Moj uspeh; študentsko življenje; študentki, študentka
Shutterstock

Spomini na čas študija so za študente, ki študirajo zunaj kraja bivanja in zato bivajo bodisi v študentskih domovih ali pri zasebnikih, pogosto najlepši prav zaradi dogajanja, ki spremlja študij. Študentsko življenje prinaša veliko zanimivih dogodivščin, povezano pa je tudi z nekaj pomembnimi odločitvami, med katerimi je odločitev o bivanju ena najbolj ključnih. In tudi stroškovno obremenjujočih, kajti strošek nastanitve pogosto predstavlja eno najvišjih postavk študentskega proračuna.

Študentski dom, subvencionirana soba pri zasebnikih ali študentska soba pri zasebniku brez subvencije. To so, razen če nimajo lastne nepremičnine, za študente edine možnosti nastanitve v času študija. Če še nekaj tednov pred začetkom študija nimate rešene nastanitve, ponujamo pregled prednosti in pomanjkljivosti bivanja v študentskih domovih in pri zasebnikih.

Univerza v Mariboru je pripravila nekaj koristnih napotkov za iskanje stanovanja med študijem, da to ne bo prevelik izziv. Ker iskanje stanovanja lahko traja nekaj časa, je dobro pričeti iskanje čim prej. Tako boste imeli več možnosti za izbiro in manj pritiska, da bi sprejeli prvo ponujeno možnost. Dobro je določiti svoje potrebe in prioritete, preden začnete iskati stanovanje. Razmislite o tem, kakšna je za vas najvišja sprejemljiva cena najemnine, ali želite deliti stanovanje s sostanovalci in ali je za vas pomembna bližina fakultete, trgovin, javnega prevoza itd. S temi kriteriji boste dokaj enostavno ožili izbor stanovanj, ki jih boste pregledali.

Razmislite tudi o možnosti sobivanja

Vsekakor je dobro preveriti spletne strani za najem nepremičnin. Obstaja namreč veliko spletnih strani, ki ponujajo oglase za najem stanovanj. Med najbolj priljubljenimi so tudi oglasniki, kot sta nepremicnine.net in bolha.com. Redno spremljajte nove oglase in se prijavljajte na oglede za stanovanja, ki ustrezajo vašim kriterijem. V času iskanja tudi razširite svoje omrežje; povejte torej svojim prijateljem, sošolcem in znancem, da iščete stanovanje. Morda imajo koristne informacije ali pa poznajo koga, ki oddaja stanovanje. Pridružite se tudi skupinam na družbenih omrežjih, namenjenim iskanju stanovanj, kot je na primer skupina na omrežju facebook za najem stanovanj v mestu vašega študija.

Bodite prilagodljivi; to velja predvsem zato, saj je včasih težko najti idealno stanovanje, popolnoma takšno, kot ste si ga zamislili. Bodite zatorej prilagodljivi glede nekaterih svojih zahtev, kot so lokacija, velikost ali oprema. Pomembno je, da si ustvarite realna pričakovanja in najdete stanovanje, ki ustreza večini vaših potreb.

Če to za vas ni povsem nesprejemljivo, razmislite o možnosti sobivanja in preglejte možnosti za to. Če želite prihraniti denar ali si želite več družabnega življenja, razmislite o možnostih sobivanja s sostanovalci. To je lahko tudi odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi in izmenjavo izkušenj. Vzemite si čas in preverite stanovanja v živo; ko najdete nekaj obetavnih možnosti, se dogovorite za ogled stanovanj. Vedno je priporočljivo, da si stanovanje ogledate osebno, da preverite stanje, velikost, okolico in druge dejavnike, ki so vam pomembni, in da začutite energijo stanovanja in okolice. Prav tako izkoristite ogled, da postavite vprašanja najemodajalcu in se prepričate o pogojih najema.

25. september 2012 - Ljubljana. Študentski dom Rožna Dolina. Študenti. Študentska soba
Robert Balen

Preden se odločite za najem stanovanja, natančno preberite tudi pogodbo in se prepričajte, da razumete vse pogoje najema. Bodite pozorni na višino najemnine in varščine, trajanje najema, odgovornosti najemodajalca in najemnika ter druge pomembne podrobnosti.

Sklenitev najemne pogodbe je nujna

V vsakem primeru je sklenitev najemne pogodbe nujna - tako za uveljavljanje drugih pravic in urejanje statusa bivališča, predvsem pa za urejanje pravnega odnosa med vami kot najemojemalcem in lastnikom v vlogi najemodajalca. Pomanjkljiva pogodba s slabo dorečenimi podrobnostmi lahko kasneje pomeni kar nekaj nejasnosti in težav, ki se jim je mogoče preprosto izogniti, če na začetku dobro pregledate vsebino pogodbe. Zatorej, kot opozarjajo na portalu informiran.si, nikar ne sklepajte le formalne najemne pogodbe, ki je namenjena le sklenitvi posla, ampak sklenite korektno, dorečeno pogodbo, ki vsebuje vse specifike posla. In nikar naj vam ne bo nerodno reči, da želite v pogodbi nekaj spremeniti.

Če želite najemno razmerje prekiniti, se odpoved razlikuje glede na to, kdo in zakaj najemno razmerje odpoveduje. Študent lahko najemno razmerje odpove kadarkoli, pri čemer velja 90-dnevni odpovedni rok, razen če sta stranki ob podpisu pogodbe dogovorili drugače. Tudi v primeru redne odpovedi s strani najemodajalca velja 90-dnevni odpovedni rok - tudi če je v pogodbi dogovorjen krajši odpovedni rok. Pri tem pa mora najemodajalec študentu najti drugo primerno stanovanje.

25. september 2012 - Ljubljana. Študentski dom Rožna Dolina. Študenti. Študentska soba
Robert Balen

Drugi primeri pa so, če odpoved najemnega razmerja s strani najemodajalca izhaja kot posledica kršitve najemne pogodbe in so za to podani krivdni razlogi. Med slednjimi je lahko neplačilo najemnine ali povzročanje škode v nepremični. Tudi v tem primeru velja 90-dnevni odpovedni rok, najemodajalec pa mora pred tem študenta pisno opomniti na kršitve in mu postaviti tudi razumen rok za njihovo odpravo. Ta rok ne sme biti krajši od 15 dni.

V primeru odpovedi najemnega razmerja zaradi neplačila najemnine lahko najemodajalec najem odpove z vročitvijo odpovedi in zahteva tudi izpraznitev stanovanja. Najemno razmerje je v tem primeru odpovedano z dnevom vročitve odpovedi, tudi v tem primeru pa velja, da je treba pred odpovedjo najemnika pisno opomniti o kršitvi najemne pogodbe, rok za odpravo nepravilnosti pa ne sme biti krajši od 15 dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta