To so podjetja, ki se potegujejo za nagrado Slovenski start:up leta 2022

M. S.
27.05.2022 16:13
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani se je zmage veselila ekipa Bird Buddyja.
Start:up Slovenija

DeltaHub, Epidemic, InnoLab, mPOR in SaleSqueze so tista slovenska startup podjetja, ki so s svojo idejo in podjetniškim žarom prepričala ter se prebila med finaliste nagrade Slovenski start:up leta 2022. Prejemnik nagrade, ki jo že petnajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, bo znan 21. junija.

Finalisti se bodo najprej, 2. junija, predstavili priznani strokovni komisiji v prostorih SBC - Kluba slovenskih podjetnikov v Ljubljani. Nekateri med njimi so že prepoznavna imena, drugi še povsem neznana, vsem pa je skupno, da razvijajo zanimive produkte, s katerimi rešujejo "bolečine" svojih uporabnikov. V nadaljevanju predstavljamo finaliste.

  DeltaHub carpio pripomoček za uporabo računalnika
Arhiv podjetja

DeltaHub

DeltaHub razvija inovativne namizne pripomočke, ki izboljšujejo uporabnikovo zdravje pri delu za pisalno mizo. Njihov produkt Carpio, ki so ga razvili skupaj z zdravniki, sodi v področje zdravega življenjskega sloga na delovnem mestu, kar velja za rastočo industrijo.

Ekipa je uspela v zelo kratkem obdobju od ustanovitve prodreti na globalne trge, kjer so se promovirali predvsem z digitalnim marketingom, saj v večini delujejo v segmentu B2C, torej s končnimi uporabniki. Njihov glavni trg so trenutno Združene države Amerike, kjer imajo več kot 40 odstotkov kupcev, sledijo Kanada, Nemčija, Velika Britanija in Avstralija, prodajajo pa v več kot 100 držav po svetu.

Epidemic

Slovenski startup Epidemic navdušuje s svojo rešitvijo za povezovanje blagovnih znamk s tako imenovanimi vplivneži preko družbenih omrežij, kot sta Instagram in TikTok. Epidemic stavi na pristnost svojih nano in mikro vplivnežev, ki jih imajo v bazi že preko deset tisoč.

Vrednost takšne oblike marketinga so prepoznala že številna slovenska in tuja podjetja na slovenskem trgu, med drugim Wolt, Barbie, Pampers, Mali Junaki, Fisherprice, Mercator in Petrol, ki izbrane nano- in mikro-vplivneže uporabljajo tako za večjo prepoznavnost kot tudi za rast prodaje. Epidemic je tudi med prejemniki nagrade za svojo uporabo umetne inteligence pod sponzorstvom Amazon Web Services (AWS).

  Ekipa InnoBox
Arhiv podjetja

InnoLab

Zgodbo InnoLaba je začela Teja Bajt, ustanoviteljica Innoboxa - znanstvenega zabojčka poskusov. Innobox je torej znanstveni zabojček, ki otrokom predstavi naravoslovje skozi zabavne poskuse. Vsebuje vse materiale za izvajanje poskusov doma, v vsakem Innoboxu pa so po dva do trije poskusi iz različnih področij naravoslovja, od biologije, kemije, inženiringa do človeškega telesa in fizike.

Ekipa se trudi, da so poskusi kar se le da raznoliki, s pomočjo natančnih, a lahko razumljivih video navodil v slovenskem jeziku pa lahko otroci poskuse izvedejo skupaj s starši in si pogledajo še razlago vsake tematike (znanstveno ozadje). V 2021 so bili sprejeti tudi med osem izbranih podjetij priljubljene televizijske oddaje Štartaj Slovenija, kar jim je omogočilo izjemno prepoznavnost na domačem trgu. Sedaj se pripravljajo na širitev na italijanski trg, kamor bodo vstopili preko Amazona.

SaleSqueze

Ekipa startup podjetja SaleSqueze je prepričana, da mora naročanje pri proizvodnih podjetjih biti enostavno. Njihova misija je torej razvoj platforme za proizvodna podjetja, s katero jim pomagajo poenostaviti izkušnjo naročanja za svoje B2B kupce, hkrati pa urediti in avtomatizirati svoje interne, večinoma ročne, procese obdelave naročil ter komunikacije.

Vizija podjetja je zagotoviti enostavno izkušnjo nakupa in naročanja kompleksnih, tehničnih izdelkov, na način ki je podoben obstoječim rešitvam iz B2C sveta, ki jih kupci že poznajo in uporabljajo. SaleSqueze proizvodnim podjetjem izboljša zadovoljstvo kupcev, drastično zniža stroške prodaje, poveča zadovoljstvo zaposlenih, predvsem pa odstrani ročno delo v prodaji, saj večinoma nadomesti email in telefon pri obdelavi naročil. Podjetje nagovarja področje digitalne transformacije prodajnih procesov v proizvodnji, ki je največja priložnost naše generacije. SaleSqueze v Sloveniji zaposluje 17 članov ekipe, platformo pa pri svojem delu uporablja že več kot 50 slovenskih podjetij.

mPOR d.o.o.

Novo nastalo podjetje mPOR d.o.o. izhaja iz Laboratorija za biokibernetiko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. So svetovno priznana ekipa na področju razvoja elektroporacijskih tehnologij. Njihova poslovna ideja je visokofrekvenčni elektroporator HF-EP, ki deluje na princip elektroporacije - metode, ki z električnimi pulzi začasno poveča prepustnost celične membrane. Z njeno pomočjo lahko strokovnjaki vnašajo zdravilne učinkovine v celico (kemoterapija), DNK (genska terapija) in lokalno sprožijo celično smrt (ablacija).

Njihov produkt že od prvega prototipa uporabljajo v Laboratoriju za biokibernetiko in na Onkološkem inštitutu. Raziskovalcem so tako omogočili izjemno konkurenčno prednost pred drugimi, saj lahko z njim proučujejo tudi na področju, na katerem jim njihovi raziskovalni kolegi ne morejo konkurirati, saj  nimajo takšne opreme. S pomočjo visokofrekvenčne naprave so do danes uspeli izvesti že kar deset biomedicinskih raziskovalnih študij, kar jim brez takšne opreme ne bi uspelo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta